Nakon 12 godina međunarodno priznanje triju hrvatskih autohtonih pasmina pasa

NAKON 12 godina upornog rada i lobiranja Hrvatski kinološki savez ishodio je međunarodno priznanje triju hrvatskih autohtonih pasmina pasa posavskog goniča, istarskog kratkodlakoga goniča i istarskog oštrodlakog goniča, koje su svojatali susjedni Slovenci, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza Marko Medar.

Uz već priznatog hrvatskog ovčara i u svijetu popularnog dalmatinskog psa, Hrvatska se sada može pohvaliti s pet autohtonih pasmina pasa registriranih kod Međunarodne kinološke federacije (FCI), koje nam nitko više neće moći oduzeti, rekao je Medar na konferenciji za novinstvo.

Hrvatski kinološki savez zbog toga je ovu godinu proglasio "Godinom hrvatske kinološke baštine".

Nedavna konačna formalna odluka Međunarodne kinološke federacije da je Hrvatska matična zemlja za uzgoj posavskih i istarskih goniča, nije samo definitivna točka rasprave među hrvatskim i slovenskim uzgajivačima čistokrvnih pasa, nego je još jedan uspješan korak integracije Hrvatske u razvijeni svijet, naglasio je predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je ta odluka FCI-a tek formalna potvrda povijesne realnosti jer, iako uzgoj tih pasmina u Hrvatskoj seže u 14. stoljeće, međunarodno priznanje te činjenice stajalo je hrvatske kinologe 12 godina naporne i uporne borbe sa slovenskim kolegama, rekao je Marko Medar.

Naveo je da su im slovenski kinolozi 1993. predlagali priznanje hrvatske autohtonosti samo za dalmatinskog psa, a sve ostale hrvatske pasmine smatrali su svojima.

Ova godina - "Godina hrvatske kinološke baštine" bit će obilježena daljnjom i trajnom brigom za pet hrvatskih autohtonih pasmina pasa, njihovim odlaskom na svjetsku izložbu u Dortmund, tiskanjem knjige, a završna će se proslava održati u Zagrebu, 30. studenoga, na međunarodnoj izložbi pasa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara