Nakon 24 godine Makedonija i Grčka napokon bi se mogle dogovoriti oko imena

Nakon 24 godine Makedonija i Grčka napokon bi se mogle dogovoriti oko imena

Foto: FAH

MAKEDONSKI premijer rekao je da će biti otvoren za promjenu imena njegove države, povećavši nade da će završiti jedan od najneobičnijih diplomatskih sporova,  jezični spor između Makedonije i Grčke koji traje već 24 godine, piše list Guardian.

Grčka smatra da je njezin sjeverni susjed ukrao ime drevne grčke pokrajine smještene južno od makedonsko-grčke granice.

Zbog tog spora Grčka je blokirala susjednu Makedoniju u pristupu NATO-u i EU-u, a UN naziva Makedoniju Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija dok se nesporazum ne riješi.

Otvaranje dijaloga

Sada makedonski premijer Nikola Gruevski kaže da je voljan ponovno otvoriti dijalog o tom pitanju s Grčkom,  najavivši da će svaka moguća promjena imena biti stavljena na referendum u Makedoniji.

"Spremni smo na raspravu, otvoriti dijalog s njima, kako bismo pronašli rješenje", rekao je Gruevski u intervjuu za list Guardian.

Nakon godina nepopustljivosti na objema stranama, makedonski vođa je naveo da je možda pripreman donekle popustiti Grčkoj u sporu koji je počeo nakon raspada Jugoslavije.

"Želimo što je prije moguće otvoriti dijalog s Grčkom kako bismo pronašli rješenje i pronađemo li ga provest ćemo o tomu referendum među građanima", rekao je Gruevski . "Putem dijaloga pronaći ćemo rješenje i nakon toga upitat ćemo građane: je li to ispravno ili nije?

Na objema stranama postoje znakovi da dugotrajni spor može biti riješen. Uoči posjeta Grčkoj u četvrtak, ministar vanjskih poslova Nikola Poposki  izrazio je optimizam rekavši za vodeći grčki dnevni list Kathimerini da "su uvjeti više nego  zreli" da se riješi problem imena.

Posjet, prvi u 15 godina, otvara mogućnost da će Makedonija s Grčkom, koja je ekonomski na koljenima a iscrpljena je i izbjegličkom krizom, konačno pronaći osnove za kompromis.

To pitanje bit će središnja tema na razgovorima u četvrtak. Posjet Poposkog, i potreba rješavanja drugih važnijih pitanja,  možda nagovješta početak kraja jednog od najneobičnijih diplomatskih sporova, zaključuje Guardian.

'Golema planina'

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki rekao je u četvrtak da još "golema planina" stoji između Skoplja i Atene na putu rješenja 25 godina dugog spora oko imena.

Otkako je 1991. stekla samostalnost Makedoniji Grčka osporava korištenje imena drevne grčke pokrajine, pa je kao prijelazno rješenje koje traje već četvrt stoljeća u Ujedinjenim narodima prihvaćeno ime Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.
"Planinu moramo savladati da bismo riješili to pitanje", rekao je Poposki za posjeta Ateni i dodao "Znatne su razlike u stajalištima između dviju zemalja".

Grčki šef diplomacije Nikos Kocias rekao je da dvije strane traže "častan kompromis kojim će se suprotstaviti iredentizmu i krajnjem nacionalizmu na objema stranama".

Nešto ranije u četvrtak makedonski premijer Nikola Gruevski najavio je da je voljan ponovno otvoriti dijalog o tom pitanju s Grčkom i da će svaka promjena imena biti stavljena na referendum.

Posjet Nikole Poposkog Ateni, prvi u 15 godina, otvara mogućnost da će Makedonija s Grčkom, koja je ekonomski na koljenima, a iscrpljena je i izbjegličkom krizom, konačno pronaći osnove za kompromis.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara