Nakon 2,5 godine počelo suđenje Sauchi, USKOK opisao kako je izvlačio novac

Nakon 2,5 godine počelo suđenje Sauchi, USKOK opisao kako je izvlačio novac
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

POČELO je suđenje Tomislavu Sauchi, nekadašnjem šefu kabineta premijera Zorana Milanovića, i tajnici u vladi Sandri Zeljko. Tužitelj Krešimir Ostrogonec iz USKOK-a nabrojao je ukupno 125 lažnih putnih naloga koje su, po njegovim tvrdnjama, sastavili Zeljko i Saucha te novac od dnevnica podijelili.

Surađivali od kraja 2013. do početka 2016.

Sauchu i Zeljko se tereti da su falsificirali čak 30 putnih naloga na ime Slavka Goldsteina, 44 na ime Nevena Budaka i 43 na ime Siniše Petrovića. Prema optužnici, Saucha i Zeljko surađivali su od studenog 2013. do siječnja 2016.

Prema tvrdnjama iz optužnice, Saucha je potpisivao fiktivne putne naloge, najviše na imena Nevena Budaka, Slavka Goldsteina i Siniše Petrovića koji su u to vrijeme bili posebni savjetnici premijera Zorana Milanovića.

Mehanizam izvlačenja novca iz državne blagajne bio je jednostavan. S lažnim putnim nalogom Zeljko bi došla u računovodstvo vlade i u gotovini preuzela akontacije dnevnica. Na putnim nalozima je bilo navedeno da troškove putovanja i smještaja snosi organizator koji je pozvao premijerove savjetnike pa nije bilo potrebno obračunu putnog naloga priložiti i račune.

Prema fiktivnim putnim nalozima, premijerovi savjetnici su “putovali” u Italiju, Njemačku, Švicarsku, Austriju, Dansku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku... Ta izmišljena putovanja najčešće su trajala po 9 dana, ali bilo je i onih koja su trajala po 12 dana.

Time su iz proračuna izvukli 590 tisuća kuna koje su podijelili.

Sandra Zeljko prema optužnici je s falsificiranjem putnih naloga nastavila i nakon što je Saucha s Milanovićem napustio Banske dvore. Od ožujka 2016. do veljače 2017., za vrijeme vlada premijera Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića, izradila je i naplatila ukupno 66 putnih naloga. Prema optužnici nije imala suradnika kao što je bio Saucha u prethodnom mandatu, nego je falsificirala potpise tadašnjih šefova ureda premijera Nevena Zelića i Davora Božinovića. Promijenila je samo to što nije više putne naloge falsificirala samo na imena šačice ljudi, nego je dobrano proširila mrežu. Tako je izvukla još 349 tisuća kuna.

Suđenje je trebalo početi još prije godinu dana, no Sandra Zeljko se sa svakog zakazanog ročišta ispričala zdravstvenim problemima, a prije potvrđivanja optužnice Sauchini potpisi su vještačeni čak četiri puta. Za sve to vrijeme Saucha je u saboru podržavao HDZ-ovu većinu, iako je bio jedan od najviše pozicioniranih SDP-ovaca i uživao puno povjerenje Zorana Milanovića te je u nekoliko navrata bio zastupnik čiji glas je bio presudan za Plenkovićevu većinu.

USKOK traži da se Sauchi oduzme 295 tisuća kuna, a Sandri Zeljko 648 tisuća kuna. Oboje su se izjasnili da nisu krivi.

Sauchina obrana najavila osporavanje grafološkog vještačenja

Obrana Tomislava Sauche najavila je kako će tijekom postupka osporavati grafološkog vještačenja potpisa na putnim nalozima, dok će obrana Zeljko uvodni govor iznijeti po izvođenju dokaza optužbe.

Najavivši kako će osporavati metodologiju i rezultate grafološkog vještačenja, Sauchin branitelj odvjetnik Darko Maržić kazao je da je najbitnije utvrditi je li njegov branjenik potpisao putne naloge, a nakon njega i drugi predstojnici ureda premijera.

''Nelogično je da se Saucha kao pravnik, predstojnik ureda premijera Zorana Milanovića i jedan od 10 najvažnijih političara u to doba bavio, uvjetno rečeno, sitnim kriminalom pa je stoga najbitnije ustvrditi vjerodostojnost grafološkog vještačenja. Vještaci Centra za kriminalistička vještačenja potrošili su po dvije minute po potpisu za koje ne znamo jesu li originalni te su u jednom danu vještačili 250 dokumenata'', kazao je Maržić ocjenivši da i ostali vještaci nisu vjerodostojni i objektivni.

Uz to, Maržić tvrdi kako je nelogično da je Saucha pomagao Zeljko u vrijeme svog mandata, a da je ona isto kazneno djelo mogla nastaviti sama, dok je Sauchina braniteljica Ivana Saucha nadodala da su nalazi Centra za kriminalistička vještačenja ''sramotni''.

Obrana Sandre Zeljko će uvodni govor iznijeti nakon izvođenja dokaza optužbe.

Ostrogonac: Tri vještačenja utvrdila da je Saucha potpisao naloge

U uvodnom govoru zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac je kazao da će tijekom procesa dokazati kaznena djela koja se Sauchi i Zeljko stavljaju na teret, a što će potkrijepiti materijalnim dokazima, iskazima svjedoka i rezultatima grafološkog vještačenja. Pritom je ustvrdio da su tijekom istrage provedena tri vještačenja koja su utvrdila da je Saucha potpisao sporne naloge.

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili kako nisu krivi za lažiranje putnih naloga čime su, prema Uskokovoj optužbi, napravili štetu od 960.000 kuna. Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

No, istraga je postala pravomoćnom tek u kolovozu 2017. kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage, koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra financija Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao, čime je spasio Vladu Andreja Plenkovića.

Saucha je kasnije odbacio sumnje da ga je netko "kupio", tvrdeći da je odluku o opozivu Marića promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara