Nakon 5 godina kućnog pritvora oslobođen Ajatolah Montazeri

IRANSKI disident Husein Ali Montazeri oslobođen u četvrtak ujutro nakon više od pet godina provedenih u kućnom pritvoru, implicitno je kritizirao vrhovno vodstvo režima u svojem prvom javnom govoru te je izrazio želju da sudjeluje u političkim raspravama.

Pred više od šest stotina pristaša i vjernika okupljenih u njegovoj kući, 80-godišnji disident izjavio je kako je ´Bog, koji je apsolutni gospodar, svim vjernicima povjerio mogućnost da budu duhovni vođe, no njihove ovlasti nisu apsolutne, već ograničene´. To je bila implicitna kritika upućena vrhovnome vođi ajatolahu Aliju Khameneiju.

U vrlo dobroj formi i raspoloženju, ajatolah Montazeri je kazao: ´Osjećam se vrlo dobro i nisam izgubio pamćenje kako su neki u zadnje vrijeme pričali´, kazao je.

Bivši nasljednik imama Homeinija, ajatolah Montazeri u nemilost je pao tijekom nekoliko posljednjih mjeseci Homeinijeva života 1989. jer je oštro kritizirao vlast, posebno političku i kulturnu represiju u zemlji. 1997., nakon što je političku i vjersku vladavinu ajatolaha Khameneija javno doveo u pitanje, smješten je u kućni pritvor u Qomu, glavnome svetom gradu u zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara