Kultni dućan nakon 50 godina uklonjen je sa splitske Pjace, novi vlasnik prostora je crkveni domar

Kultni dućan nakon 50 godina uklonjen je sa splitske Pjace, novi vlasnik prostora je crkveni domar

Foto: Index

PRODAVAONICA Croatia Recordsa jučer je zatvorila svoja vrata na splitskoj Pjaci. Nakon više od pola stoljeća kultna trgovina ploča odselila je na novu lokaciju u Bulićevu 1. Novi vlasnik prostora na Pjaci je Ivo Crnogorac, sakristan splitske katedrale. Mijenjao se s Ministarstvom državne imovine, ustupio im je svoj poslovni prostor kraj katedrale. 

Ministarstvo državne imovine: Crnogorac ima ulaz u Dioklecijanove terme

Evo kako su nam u Ministarstvu državne imovine pojasnili ovu operaciju. 

"U prosincu 2017. godine pokrenuli smo postupak zamjene poslovnih prostora u Splitu imajući u vidu gospodarski interes Republike Hrvatske. Poslovni prostor na adresi Narodni trg 13 zamijenjen je za nekretninu u vlasništvu Ive Crnogorca. Nekretnine u samoj gradskoj jezgri podudarne su veličine, oko 27 metara četvornih te podudarne procijenjene vrijednosti. 

Skrećemo pozornost na činjenicu da se poslovni prostor u vlasništvu Ive Crnogorca nalazi neposredno iznad, prije desetak godina pronađenog arheološkog nalazišta. Taj prostor predstavlja ulaz i jedini mogući nadzemni pristup nalazištu Istočnih termi Dioklecijanove palače. Posrijedi je kompleks iz doba kasne antike koji pridonosi kulturnoj baštini Grada Splita, a time i Republike Hrvatske u cijelosti. 

Nakana je da se Istočne terme kao kulturno dobro upregnu u turističku ponudu, ponajprije lokalne zajednice s predvidljivim višedimenzionalnim učinkom na gospodarstvo u cijelosti. U svjetlu nacionalnog gospodarskog interesa, Ministarstvo državne imovine svoju je odluku o zamjeni nekretnina donijelo na temelju prethodnih očitovanja Ministarstva kulture, Ministarstva financija i Općinskog državnog odvjetništva u Splitu", naveli su u Ministarstvu državne imovine. 

Pjaca se pretvorila u ugostiteljski sadržaj

S obzirom na to da je zamjena napravljena uoči sezone, nema nikakve dvojbe da će prostor koji je od države dobio Crnogorac doživjeti prenamjenu u ugostiteljski sadržaj, kao i uostalom većina poslovnih prostora na Pjaci. Nekada su Splićani na Narodnom trgu imali tri knjižare, danas im je ostala tek jedna. Kada su lani zatvorene knjižare, digla se velika buna, a za njihov povratak založio se i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Zatvaranje trgovine ploča u kojoj su generacije Splićana desetljećima gradile svoj glazbeni ukus prošlo je, pak, bez komentara vrha gradske uprave. Upravo je Opara u kampanji, a i kasnije, isticao kako se zalaže da u centru Splita ostanu i sadržaji za domicilno stanovništvo, a ne da se sve pretvori u objekte za turiste. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara