Nakon cirkusa glasanje u Skupštini: Pali svi amandmani HDZ, a onda i cijeli GUP

Nakon cirkusa glasanje u Skupštini: Pali svi amandmani HDZ, a onda i cijeli GUP
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

NA DANAŠNJEM nastavku napokon se glasalo izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana koji izaziva mnoge prijepore. Sjednica je prekinuta sinoć nakon završnog obraćanja višestrukog USKOK-ovog optuženika i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, a prije replika kojima će započeti današnja sjednica. U pozadini prekida je pokušaj HDZ-a i Bandića da se postigne dogovor uoči glasanja. Još od jučer bilo je jasno da će, ako se Bandić i HDZ-ovci budu držali svoje riječi da neće odstupiti sa svojih pozicija, GUP pasti.

>> Uskoro glasanje o GUP-u. Ako se HDZ i Bandić budu držali svoje riječi, sve pada

Sjednica je trebala početi u 10:30, no odmah je odgođena za 11:40 jer nema kvoruma. Naime, u dvorani se nisu pojavili zastupnici vladajuće koalicije Bandića i HDZ-a. To je, sasvim izgledno, dio njihove taktike kako bi sve još prolongirali da bi se u međuvremenu mogao postići dogovor. I novi je pokušaj da krene sjednica u 11:40 propao jer i dalje nema bandićevaca i HDZ-ovaca. Zbog kaosa koji su bandićevci i HDZ-ovci izazvali u Skupštini oporba je došla pred zgradu vlade i tamo poručili kako očekuju od Plenkovića da donese odluku o GUP-u.

Nakon što su se Bandićevi i HDZ-ovi zastupnici napokon u 12:40 sati udostojili pojaviti u Skupštini, HDZ je odmah tražio polusatnu pauzu za konzulacije.

Uslijedilo je rušenje  svih HDZ-ovih amandmana na glasanju, a onda i glasanje o samom GUP-u koji je uvjerljivo pao.

>> Pao zagrebački GUP

Razvoj događaja pratili smo uživo na Indexu

13:30 Pao je zagrebački GUP. Opširnije

13:29 Uvjerljivo su pali svi amandmani HDZ-a. Slijedi glasanje o GUP-u.

13:24 Redom uvjerljivo padaju HDZ-ovi amandmani na GUP. Za te amandmane glasaju samo HDZ-ovci, svi drugi su protiv.

13:21 Počela je sjednica. Prgomet najavljuje glasanje o 11 amandmana HDZ-a. 

12:50 Prgomet je uvažio zahtjev svog kolege iz HDZ-a i proglasio polusatnu stanku do 13:20.

12:49 Ništa od početka sjednice, nema kraja cirkusu. Predsjednik HDZ-ovog kluba Kazimir Ilijaš tražio je polusatnu stanku radi konzultacija kluba. Nakon što je HDZ-ovac to izgovorio, Skupštinom se prolomio ironični pljesak oporbe. 

12:48 Napokon bi trebala početi sjednica. "Ima nas 48, 49, dakle imamo kvorum", rekao je predsjednik Skupštine Drago Prgomet. 

12:45 Bandić je dao kratku izjavu, no nije želio reći ništa o kaosu u Skupštini. "Ima istina od kojih ne možete odustati i kada ne možete uzmicati", kazao je Bandić. Iako je time dao naslutiti da neće popustiti HDZ-u, ništa konkretnije nije želio reći. "Rekao sam sve, sve sam rekao", kazao je Bandić.

12:37 "Naravno da se nastavlja skupština. To ćete sada vidjeti. HDZ je odgovarna i principijalna stranka. Amandmani su i dalje tu, od toga ne odstupamo. Sve ostalo ćete vidjeti sad na glasanja", rekao je predsjednik HDZ-ovog skupštinskog kluba Kazimir Ilijaš i tako najavio dramu jer se iz njegovih riječi može iščitati kako se nisu uspjeli dogovoriti HDZ i Bandić.

12:31 Oporba je zbog kaosa u Skupštini došla pred zgradu vlade. Od premijera Andreja Plenkovića traže da donese konačnu odluku o GUP-u.

"Ovim putem pozivamo gospodina Plenkovića da tu jednu sagu, sapunicu, kako hoćete, zaista završi. Neka donese neku odluku jer oni svojim međusobnim odnosima ne samo da drže GUP kao taoca, nego i građane drže taocima njihovih momačkih nadmetanja. Gospodine Plenoviću, sve je u vašuim rukama. Jučer ste na daljinski upravljač prekinuli sjednicu", rekla je Anka Mrak Taritaš dodajući da je oporba spremna za glasanje.

Tomislav Tomašević je također istaknuo da grad i HDZ građane drže kao taoce.

"Građani Zagreba su taoci Milana Bandića. Odgovoran i glavni za ovu talačku krizu je premijer Plenković. Pozivamo ga da prekine političku trgovinu koja traje već mjesecima i oslobodi građane Zagreba. Svi su rekli da je ovaj GUP najgora stvar u povijesti Hrvatske. Ovo odugovlačenje više nema smisla, svima će donijeti štetu. Neka konačno završe i ispune ono o čemu su pričali zadnjih tjedan dana. Nama ne treba ni zastario GUP ni zastario gradonačelnik", kazao je Tomašević, a prenosi N1

Nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Renato Petek kazao je da su se građani našli između čekića i nakovnja. "S jedne strane je Bandić, a s druge strane premijer sa svojim interesima".

11:44 Početak sjednice je sad odgođen za 12:40 sati.

11:43 Cirkus se nastavlja, propao je i novi pokušaj da počne sjednica. U dvorani je samo 23 zastupnika i dalje nema bandićevaca i HDZ-ovaca.

11:41 Kreće novi pokušaj da krene sjednica.

11:34 "Čuo sam da su pregovori još uvijek u tijeku. Ja to ne zovem pregovorima, već političkom trgovinom. Plenković je pokazao kukavičluk. Ostavljaju građane Grada Zagreba na milost i nemilost Milanu Bandiću", rekao je zastupnik Tomislav Tomašević dok se čeka početak sjednice. 

11:29 Anka Mrak Taritaš komentirala je odgađanje početka sjednice Skupštine.

"Ovo je pokazivanje moći, kada imate koaliciju koju čine HDZ i Bandić Milan 365 onda možete doći na početak sjednice i sami odlučivati. Ovo je poruka da ovaj GUP služi za međusobno raskusuravanje između Bandića i HDZ.-a. Imali su cijelu noć, no njima je taj dogovor važniji od interesa građana Zagreba koji su rekli što misle o izmjenama. Jučer smo čuli brdo argumenata zašto je nemoguće povući ovaj GUP, no Bandić je sam rekao što o njemu misli kada je iskrcao 71 amandman. Ovo je sve samo ne donošenje izmjena i dopuna GUP-a. Premijer Plenković tu pokazuje svoju neodlučnost, ovako HDZ pokazuje svoju nemoć. Sada spašavaju obraz, no kada ste u koaliciji s Bandićem, nema spašavanja obraza. Sudbinu su vezali s Bandićem i ovo je prijelomni trenutak, ili će dalje bez njega ili će tonuti s njim", rekla je Mrak Taritaš u Gradskoj skupštini, a prenosi N1. 

10:56 Oporbeni zastupnik Tomislav Tomašević na Facebooku je objasnio što se događa u Skupštini.

"Kasni sjednica Skupštine jer nema nijednog zastupnika vladajuće većine. Besramna politička trgovina HDZ-a i Bandića oko GUP-a je i dalje u tijeku!" napisao je Tomašević.

10:41 Odmah je utvrđeno da je prisutno samo 25 zastupnika i da nema kvoruma za koji je potrebno 26 zastupnika. Kvorum su zapravo srušili zastupnici vladajuće koalicije Bandića i HDZ-a kojih nema dovoljno u dvorani. Proglašena je stanka do 11:40 sati.

10:40 Počinje sjednica Skupštine.

10:30 Jutros je održan sastanak gradskih predstavnika HDZ-a s Plenkovićem. Kako je javila reporterka N1, dogovoreno je da HDZ ostaje pri svojim amandmanima.

10:29 Nezavisni gradski zastupnik Renato Petek uoči sjednice komentirao je moguće opcije oko GUP-a. 

"Više je opcija, od povlačenja do glasanja. Sumnjam da će gradonačelnik dozvoliti da mu GUP padne jer ga ne bi onda mogao vratiti za tri mjeseca na dnevni red, a on očito ima određene obaveze prema investitorima s kojima se dogovorio kako bi osigurao zapravo taj prostor Velesajma i hipodroma da se krene u prenamjenu, da se krene u rušenje, sravnit će ga sa zemljom i pripremiti za građevinske radove", kazao je Petek. 

Upitan zašto HDZ ovo radi svom partneru Milanu Bandiću, odgovara: "Pa evo, to je igra. U trgovačkoj koaliciji jednostavno je to tako, naprosto pregovarate i trgujete kad god stignete i oko čega vam je važno. Tako da je to dio te scene. Ono što je najveći problem jest interes građana koji se ovdje zanemaruje."

"Čak i da GUP padne, sumnjam da će se ići u razvrgavanje koalicije", smatra Petek, a prenosi N1.

Jučerašnji dan u Skupštini obilježilo negodovanje oporbe, ali i sukob Bandića i HDZ-a

Jučerašnji je dan u Skupštini obilježilo negodovanje gradske oporbe na, kako su rekli, cirkus s GUP-om, ali i sukob Bandićeve stranke i HDZ-a oko amandmana na GUP. Podsjetimo, sve je počelo kada je na ionako mnogima sporni GUP, u koji je uključen kontroverzni Bandićev projekt takozvanog Zagrebačkog Manhattana, dodano 86 amandmana, od čega velika većina Bandićevih, ali i 15 HDZ-ovih. Na samom početku jučerašnje sjednice gradonačelnik Bandić povukao je iz postupka svoj 71 amandman, a HDZ tek četiri od 15 amandmana. 

Tu je došlo do sukoba jer je Bandić od HDZ-a tražio da povuče sve svoje amandmane, a s govornice je HDZ-ove zastupnike pred svima to molila i Bandićeva zamjenica Olivera Majić. 

Tijekom popodneva je od HDZ-ovog predsjednika skupštinskog kluba Kazimira Ilijaša stigao odgovor da oni neće povući svoje preostale amandmane. 

Bandić se navečer pojavio u Skupštini i pričao da ima viziju

Predvečer je u Skupštinu došao i Bandić kojeg cijeloga dana tamo nije bilo. 

Bandić je u završnom govoru, koji je izazvao brojne replike zastupnika, poručio kako ne želi polemizirati o viziji grada jer "svatko ima svoju viziju koju treba poštivati".

"Imam viziju i samo tu viziju mogu prepoznati građani. To je taj mali problem i to je teško zaslužiti", rekao je gradonačelnik.

Ustvrdio je da su odustali od amandmana jer u suprotnom ne bi postojala totalna transparentnost te dodao da će sve zaprimljene prijedloge građana razmotriti kao inicijativu za novu izmjenu i dopunu GUP-a.

Bandić je ustvrdio i da ono što je prošlo proceduru nije savršeno, ali da su "plesali po pravilima koja su imali". "Bolje i ovo nego ne imati nikakav GUP", dodao je.

Nakon Bandićevog govora predsjednik Skupštine Drago Prgomet prekinuo je sjednicu, što je glasanjem odobrilo 26 zastupnika koji predstavljaju minimalnu skupštinsku većinu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara