Nakon dva dana drame, astronauti spojili promatračnicu s ISS-om

Nakon dva dana drame, astronauti spojili promatračnicu s ISS-om

Tekst: F.M.
Foto: NASA


ASTRONAUTI na Međunarodnoj svemirskoj stanici uspjeli su danas ujutro pričvrstiti novu prostoriju Tranquility i njenu promatračnicu Cupolu na ostatak stanice, riješivši tako 48-satnu dramu koja je potresla cijelu misiju, kad je jedan problem za drugim primorao astronaute na nove rješenja.

Astronauti trenutno priključuju električne vodove i vodu između Tranquilityja i Cupole, najveće promatračnice koju se dosad poslalo u svemir, a očekuje se da će oba dodatka stanici postati operativna do sutra. Počeli su raditi grijači Cupolinih prozora.

Ozbiljni problemi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Problemi koji su nastali u subotu prijetili su privremenim otkazivanjem spajanja 27 milijuna dolara vrijedne Cupole s ostatkom stanice. Kao prvo, otkrilo se da se nije moglo staviti izolaciju na jedno pristanište, pa se čekalo vidjeti hoće li NASA morati slati novi shuttle koji će donijeti adekvatnu izolaciju.

Kad se ispostavilo da to neće biti potrebno, odlučilo se nastaviti s fiksiranjem promatračnice, ali su problem predstavila tri vijka koja se nije moglo pravilno staviti na mjesto, jer nisu pasali uz brtve. Astronauti su svaki put morali nalaziti rješenja, a kad su nastavili s fiksiranjem, ispostavilo se da ima problema i s mehanizmom koji je trebao priključiti Cupolu uz novu prostoriju.

Vješta rješenja

No, vještim manevriranjem i dogovaranjem između astronauta i kontrole misije, i taj je problem riješen. Kupola je teška oko 1,6 tona, a ima šest prozora, grupiranih u obliku cvijeta. Zajedno ima promjer od 80 centimetara, a jedina joj je svrha astronautima pružiti intimniji pogled na Zemlju. Preko nje bi također trebalo biti moguće obuhvatiti nove svemirske letjelice koje nemaju sposobnost samostalnog pristajanja.

I Tranquility i Cupolu, zajedno vrijedne oko 400 milijuna dolara, financirala je Europska svemirska agencija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara