Nakon godinu dana sve manje zanimanje za suđenje Miloševiću

GODINU dana nakon početka suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u Haagu stanovnike Srbije i Crne Gore tek povremeno zanima taj proces, a izravno ga prenosi samo Televizija B92.

Tiskani mediji redovito, neki šturo, neki opširnije, izvješćuju o suđenju, dajući velik prostor i stajalištima Miloševićevih pravnih savjetnika koji se izmjenjuju u Haagu, a način izvješćivanja novinara tjednika ´Vreme´ i ´Nina´ nedavno je izazvalo vrlo oštre rasprave na stranicama ´Vremena´.

Osim TV B92 ostali elektronički mediji svoje izvjestitelje tek povremeno šalju u Haag.

Zbog toga što je Radio televizija Srbije nakon mjesec dana izravna prenošenja suđenja odlučila ukinuti prijenos suđenja Miloševiću vrlo često prosvjeduje Miloševićeva Socijalistička partija, ali državna televizija nije promijenila odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanja javnog mnijenja srbijanskih agencija proteklih mjeseci pokazuju da je suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom među najvažnijim pitanjima srbijanskoga političkog života, ali da izravne prijenose suđenja na TV B92 većina građana prati sporadično te da je vrlo malen broj onih koji to čine pomno i svaki dan.

Zanimanje za suđenje povećava se, kako su to pokazala istraživanja, kad god u postupku protiv Miloševića svjedoči netko tko je za njegove vladavine bio u vrhu vlasti, kao što je vjerojatno jedan od najvažnijih svjedoka haaškog odvjetništva general KOS-a Aleksandar Vasiljević. Prije njega najveću je pozornost i rasprave izazvalo svjedočenje dvojice novinara beogradskog tjednika ´Vreme´ Jovana Dulovića i Dejana Anastasijevića.

Na Miloševićevo vrijeme i zločine koje je njegov režim počinio podsjećaju uglavnom oni koji su svih tih godina bili protivnici režima, i koji danas traže suočenje s prošlosti - dio intelektualaca, nezavisnih medija i nevladinih udruga - a veći dio javnosti tim pitanjem nije zaokupljen pa i ne prati suđenje bivšem predsjedniku.

Najveći dio ispitanika u brojnim istraživanjima, ali i znatan broj srbijanskih političara, nerijetko ponavlja da je Miloševiću trebalo suditi ´doma´, a ne u Haagu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara