Nakon Iraka potrebno obnoviti savezništvo EU i SAD i utjecaj UN-a

DODATNI napori bit će potrebni za obnovu ratom u Iraku poremećenih odnosa Sjedinjenih Država i Europske unije, kao i za vraćanje utjecaja Ujedinjenih naroda, zaključila je trodnevna konferencija održana u Hot Springsu u američkoj državi Virginija.

Sudionici trodnevne konferencije od 19. do 21. srpnja raspravljali su o tome "Kako se svijet promijenio nakon terorostičkih napada na SAD 11. rujna", kako je globalna borba protiv terorizma utjecala na međunarodne odnose, posebice između SAD-a i EU.

Zaključak konferencije je da će biti potrebni dodatni napori obje strane da se poveća povjerenje i obnovi savezništvo Sjedinjenih Država i EU-a, koje je preduvjet uspješne borbe protiv terorizma u svijetu.

Sudionici konferencije također su rekli da je borba protiv terorizma snažno utjecala na ulogu međunarodnih organizacija poput NATO-a i Ujedinjenih naroda te Europske unije u međunarodnim odnosima. Prva godina rata protiv terorizma dovela je do jačanja njihove uloge, ali je rat u Iraku oslabio njihov utjecaj.

Partnerstvo između tih organizacija i Sjedinjenih Država je bilo vrlo uspješno sve dok se Amerikanci nisu odlučili na oružanu intervenciju u Iraku bez potpore UN-a. Konferencija je zaključila da je potrebno vratiti utjecaj, posebice Ujedinjenim narodima i da treba početi s tim da Svjetska organizacija odigra bitnu ulogu u obnovi Iraka.

U radu skupa sudjelovao je i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić koji je govorio o ulozi malih država u borbi protiv terorizma i njihovim odnosima sa Sjedinjenim Državama u toj borbi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grdešić je kazao kako je primarni doprinos Hrvatske borbi protiv terorizma, osim humanitarne pomoći i slanju postrojbe vojne policije u Afganistan, da osigura svoj stabilni demokratski razvitak i pomogne stabilnost regije.

On je također naglasio kako je borba protiv terorizma imala nenadane pozitivne posljedice dovevši do neočekivano snažnog proširenja NATO-a, jer je navela Sjedinjene Države da potaknu prijam u Savez velikog broja bivših komunističkih zemalja i da nastave s politikom otvorenih vrata.

Konferenciju je organiziralo Izvršno diplomatsko vijeće, privatna organizacija koja američkom državnom tajniku i američkoj vladi pomaže u uspostavi političkih, gospodarskih i kulturnih veza sa državama u svijetu.

Među sudionicima skupa bili su i bivši američki državni tajnik Lawrence Eagleberger, predstavnici američkog State Departmenta i ministarstva trgovine, predsjednik Eurasia fundacije Charles Mayers, te veleposlanici Bugarske, Nizozemske, Novog Zelanda i Bruneia. Sudjelovali su i predstavnici jakih američkih tvrtki, korporacije ABB, Deimler-Chryslera, Duponta, Goldman-Sachsa, Lockeed Martina i Proctor and Gamblea.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara