Nakon suludog Vučićevog monologa jedno je jasno: U strahu je

Nakon suludog Vučićevog monologa jedno je jasno: U strahu je
Foto: Milos Tesic ATLImages/PIXSELL

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izašao je danas u 15 sati pred medije kako bi se očitovao o velikim neredima koji su sinoć potresli Beograd.

>> VIDEO Vučić za nerede optužio desničare i strane službe, snažno napao hrvatske medije

Građani su na prosvjede izašli zbog Vučićeve najave da se vraćaju drakonske mjere opreza i policijski sat zbog pandemija koronavirusa, a prosvjedi su onda obilježeni nevjerojatnim nasilnim ispadima policije prema prosvjednicima i običnim građanima koji su se zatekli na putu općeg pendrečenja.

Prema Vučićevoj verziji događaja, ništa nije bilo tako. Predsjednik Srbije izveo je svoj uobičajeni psihopatski repertoar prijetnji, teorija zavjere, obračuna s običnim građanima, prozivanja stranih sila, optuživanja Hrvatske i "hrvatskih liberalnih medija" itd., ali u meritumu stvari je reterirao. 

Vučić je prvi trepnuo

Vučić se uplašio siline provale spontanog narodnog gnjeva zbog najave uvođenja policijskog sata. Očito tu situaciju nije mogao zadovoljavajuće kontrolirati ni režirati pa je neočekivano popustio. 

Da se Vučić ozbiljno zabrinuo za opstanak u predsjedničkoj fotelji, svjedoči i njegova odluka da večeras ostane u Beogradu, iako je trebao otputovati za Pariz. On mora ostati u Beogradu da bi pokušao osigurati da druga noć prosvjeda bude i zadnja. Svojim suradnicima ne vjeruje da su bez njega sposobni upravljati situacijom, vidi da je njegov zadnji bahati istup u kojem je najavljivao mjere bio kap koja je prelila čašu.

Bio je to prosvjed protiv Vučića osobno

Zato se Vučić trudi prikazati kao da se u Beogradu prosvjedovalo za ravnu zemlju ili protiv migranata, iako je svima jasno da se prosvjedovalo protiv njega i njegovog režima.

Vučić je problem, a ne narod, iako se predsjednik Srbije stalno trudi krivicu za širenje virusa prebaciti isključivo na građane. On ih kao kumi i moli, oni ga ne slušaju i sada su sve bolnice pune, to je Vučićeva verzija događaja.

Želeći se što više izmaknuti od odgovornosti, odluku o tome da policijskog sata neće biti prebacio je na premijerku Anu Brnabić i ministra zdravstva Zlatibora Lončara, koji bi sutra trebali predstaviti nove mjere protiv širenja koronavirusa, dodavši da se on s njima ne slaže, ali da "sluša svoje suradnike". U pitanju je vrhunac cinizma jer svi u Srbiji i regiji znaju da Vučić sluša samo sebe, a da njegovi suradnici nemaju ni trunke samostalnosti u djelovanju, već su puka transmisija njegove moći.

Upada u oči i kako je Vučić napravio distinkciju između navodnih agenata stranih tajni službi koji su upravljali protestima i običnih građana koji su "opravdano nesretni" zbog najave da će biti uveden policijski sat te pozivanja potonjih da na večerašnji protest ne izađu. Vučić je to više puta ponovio, očito mu ne odgovara još jedna noć snimki uličnog rata u Beogradu. 

Izvlačenje na Kosovo

Sve se to događa, tvrdi Vučić, zbog pregovora o Kosovu. Time pokušava skrenuti pažnju javnosti s protesta i pandemije, kao i vlastite samovolje i suludog ponašanja, na nacionalistički evergrin o “srcu Srbije” te sebe predstaviti kao zaštitnika srpstva. On će se boriti za Srbiju u nadolazećim sastancima s francuskim predsjednikom Macronom, njemačkom kancelarkom Merkel itd. Vučić sam protiv svih u Parizu i Bruxellesu, a ovdje u Beogradu mu ne daju spavati, pa će otići manje odmoran na sastanak s Macronom, požalio se.

Za Srbiju je Vučićev (kratkotrajni) strah dobra vijest jer je izbjegnuta situacija u kojoj on postaje upravnik zatvora Republika Srbija, a građani njegovi zatvorenici, kao što se dogodilo u prvom valu pandemije.

Nakon niza napada režima na slobodu građana Srbije, Beograđani su konačno jasno uzvratili i u ovoj bitci - pobijedili Vučićev režim te wannabe diktatora natjerali (zasad) na uzmak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara