Vlada u Srbiji povlači odluku o centralizaciji informacija o koronavirusu

Vlada u Srbiji povlači odluku o centralizaciji informacija o koronavirusu
Ilustracija: EPA

SRPSKA premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će njena vlada danas povući spornu odluku kojim se informiranje tijekom pandemije covida-19 centralizira na Krizni stožer, nakon pritužbi medijskih udruga da odluka upućuje na uvođenje cenzure. 

Zaključak će biti povučen na Vučićevu "zamolbu"

Brnabić je za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekla da je pogriješila i da će sporni zaključak vlade biti povučen "na izričitu, izravnu zamolbu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića" kako se "ne bi bacila sjena" na sve što je dosad urađeno u nizu mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.

"Moja je glupost i moja krivnja što smo nešto ovako donijeli. Moja je glupost što, kada smo ovo donijeli, nisam obrazložila... Da se ne bi bacila sjena na sve što smo radili, povući ćemo odluku", objasnila je Brnabić za RTS nakon što su novinarske udruge, NGO sektor i strukovne organizacije u srijedu tu odluku usporedili s uvođenjem cenzure.

Ona je navela da je odluka o tome tko može dati obavijesti vezane uz epidemiološku situaciju donesena kako bi "građani dobivali točne, pravovremene i potpune informacije", ali da će biti povučena na sjednici vlade uoči današnjeg sastanka Kriznog stožera.

Brnabić je rekla da će odluka biti povučena, jer "ne želi dati izgovor" zastupnici Europskog parlamenta Tanji Fajon i predstavniku OESS-a Harlemu Desieru za tvrdnje kako u Srbiji ne postoji sloboda medija u trenutku kada je "Srbija postavila domaću zadaću" ostalima kako se daju pune i transparentne informacije građanima.

Ona je ocijenila kako će biti potreban "dodatni napor" da se država bori s lažnim vijestima, među koje je ubrojila poruke na društvenim mrežama o uvođenju 24-trosatnog policijskog sata.

Brnabić rekla da joj je žao što je privedena novinarka Ana Lalić

Komentirajući privođenje novosadske novinarke portala Nova S Ane Lalić zbog teksta o stanju i uvjetima rada zdravstvenih djelatnika u Kliničkom centru Vojvodina, Brnabić je rekla da joj je žao što je do toga došlo, navodeći da je "širenje lažnih vijesti u izvanrednom stanju ozbiljan prekršaj".

"Molimo novinare da ne šire laži koje će služiti da bi se ugled i kapacitet zdravstvenih ustanova smanjivao, da bi napadali kliničke centre, zdravstvene djelatnike", rekla je Brnabić i apelirala "da se novinari ne privode, čak ni oni koji govore laži".

Brnabić najavila nove mjere i pozvala građane na "željeznu disciplinu"

Brnabić je najavila da će danas biti održani sastanci kriznih stožera i vlade i najavila nove mjere u suzbijanju širenja zaraze koronavirusom. Pozvala je građane da "u ključnim danima koji dolaze" pokažu "željeznu disciplinu".

"Nećemo se ustručavati donijeti još strože mjere", rekla je Brnabić, inzistirajući na "disciplini društva i svakog pojedinca, osobnoj odgovornosti, samosvijesti, solidarnosti i uzajamnoj brizi", istaknuvši da je borba protiv koronavirusa zajednička obveza svih. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara