Nakon odluka Vrhovnog suda predsjednik HLS-a najavljuje tužbu Ustavnom sudu

Nakon što je Vrhovni sud odbio dvije žalbe Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) o zabrani štrajka, predsjednik sindikata Ivica Babić najavio je tužbu Ustavnom sudu radi zaštite prava liječnika na štrajk.

"Imamo pravo zaštititi svoje pravo na štrajk jer ispada da jedino liječnici u Hrvatskoj ne mogu štrajkati", izjavio je Babić za Hinu.

Dodao je kako HLS ostaje pri svojim zahtjevima za povećanjem materijalnih i ostalih strukovnih prava liječnika, ali dosad od Ministarstva zdravstva nisu dobili nikakav konkretan prijedlog.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić rekao je novinarima da su presude Vrhovnog suda kojima su odbačene žalbe HLS-a bile očekivane.

"Štrajk je zaustavljen, ali ponavljam da sam spreman otvoriti dijalog s HLS-om u sklopu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV)", kaže Ljubičić.

Ističe pritom da su mogući razgovori o svim strukovnim pitanjima, ali ne i o povećanju plaća jer su sve financijske mogućnosti države u ovoj godini iscrpljene 10-postotnim povećanjem plaća.

Ljubičić je prije desetak dana o tome obavijestio Babića i predložio da se o liječničkim pravima progovara na nekoj od idućih sjednica GSV-a.

"To je prihvaćeno u Vladinu uredu za socijalno partnerstvo pa bi predstavnici HLS-a trebali pred svim socijalnim partnerima - Vladom, poslodavacima i sindikatima, iznijeti svoje financijske i stručne probleme", rekao je Ljubičić.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara