Nakon promjene vlasti na Kubu se iz Bolivije vraća 226 liječnika

Nakon promjene vlasti na Kubu se iz Bolivije vraća 226 liječnika
Foto: EPA

ZRAKOPLOV s 226 kubanskih liječnika poletio je iz Bolivije na Kubu nakon odluke vlasti Havane, nesklone privremenoj bolivijskoj vladi, a na njezin zahtjev, objavio je jedan lokalni dužnosnik Interpola.

"U zrakoplovu Cubana de Aviacion koji je poletio iz zračne luke Santa Cruz nalazi se 226 kubanskih liječnika", rekao je lokalnim medijima pukovnik Rolando Millares, šef Interpola za to područje Bolivije.

Kuba ih je odlučila vratiti na zahtjev novih bolivijskih vlasti

Oni su dio od 725 kubanskih državljana koji ispunjavaju zadatke u raznim sektorima i koje je Kuba odlučila vratiti na zahtjev novih bolivijskih vlasti.

Havana je u petak upozorila na uhićenje šestorice Kubanaca u Boliviji, optuženih za financiranje prosvjeda protiv nove privremene vlade Jeanine Anez.

Tih šest državljana su članovi kubanske medicinske brigade, koje je angažirala bolivijska vlada.

Prva odluka vanjske politike Jeanine Anez, senatorice desnog centra (52), bila je priznanje čelnika venezuelske oporbe Juana Guaidoa privremenim predsjednikom Venezuele, što je nagla promjena u odnosu na savez Eva Moralesa i socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

Krajem 2018. više od 34.000 kubanskih liječnika i medicinskog osoblja je radilo u 66 zemalja

Kuba i Venezuela su do sada bile glavne regionalne saveznice Eva Moralesa koji je u nedjelju dao ostavku i potražio politički azil u Meksiku.

Kubansko slanje liječnika u inozemstvo je dugogodišnja tradicija, ali i njezin glavni izvor prihoda, ispred turizma i novca koji Kubanci šalju obiteljima iz inozemstva.

Krajem 2018. više od 34.000 kubanskih liječnika i medicinskog osoblja je radilo u 66 zemalja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara