Nakon razornih požara, kvaliteta zraka u Kaliforniji među najgorima na svijetu

Nakon razornih požara, kvaliteta zraka u Kaliforniji među najgorima na svijetu
Foto: EPA

KVALITETA zraka u sjevernoj Kaliforniji među najgorima je u svijetu nakon požara koji su opustošili tu državu. To je podatak koji prenosi BBC, pozivajući se na podatke koje su objavile institucije koje analiziraju kvalitetu zraka. 

Organizacija Purple Air, koja analizira podatke o kvaliteti zraka na određenom području, objavila je danas kako je kvaliteta zraka u Kaliforniji sada gora nego u gradovima koji se nalaze u smogom zagađenoj Kini i Indiji. 

Odgođena nastava, otkazani letovi

Škole u Kaliforniji su otkazale nastavu, letovi kasne ili su otkazani. Pišu i kako raste broj pretraga u kojima se ljudi online raspituju gdje mogu kupiti maske za zaštitu od dima. 

Prema najnovijim informacijama, u požarima je poginulo najmanje 63 ljudi. Poginuli su u Camp požaru koji je dosad najsmrtonosniji i najrazorniji požar u Kaliforniji. Broj nestalih popeo se na više od 600, što znači da se udvostručio za manje od 24 sata. 

Osim 63 osobe koje su poginule u Camp požaru, još troje je poginulo u Woolsey požaru. 

Predsjednik Trump najavio je da će sutra otputovati u Kaliforniju kako bi sagledao štetu i porazgovarao s onima koji su pogođeni požarima.

Koliko je loš zrak u Kaliforniji? 

Vebsajt AirNow objavio je kako je zrak oko gradova San Francisko i Oakland vrlo nezdrav, što znači da bi svi tom području mogli iskusiti ozbiljnije zdravstvene posljedice uslijed udisanja.

Oko mjesta Elk Grove i Sacramento zrak je "opasan" te je vjerojatno da će cijela populacija osjetiti posljedice udisanja, objavljeno je na istom sajtu.

Novinar San Francisco Chroniclea je objavio kako je udisanje zraka u San Francisku ekvivalentno pušenju desetak cigareta. U gradiću Paradise, koji je uništen požarom, ekvivalentno je pušenju 22 cigare. 

Zdravstvene službe upozorile su ljude da radije ostanu u domovima, nego da se izlože dodatnom udisanju dima. 

"Nošenje maske može vas potaknuti da izađete na zrak, ali ostanak doma je najbolji način da smanjite izloženost dimu", poručili su.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara