Nakon sastanka s Jurčićem i Begovićem radnici "Borova" odustali od blokade

NA DANAŠNJEM sastanku predstavnika nezadovoljnih radnika "Borova" s ministrom gospodarstva Ljubom Jurčićem i predstojnikom Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomirom Begovićem potvrđen je raniji dogovor o zbrinjavanju viška zaposlenih, pa su radnici odustali od daljnjih prosvjeda i najavljene blokade "Borova".

"Nitko od radnika neće završiti na ulici i dobiti otkaz ugovora o radu, a da njegov status ne bude riješen sukladno odredbama Zakona o radu, što podrazumijeva isplatu otpremnina u određenom roku", izjavio je Begović dodavši da očekuje pozitivno rješenje kao u slučaju Željezare Sisak.

U Zagreb je jutros na prosvjed pred Vladu stiglo dvjestotinjak od ukupno 1.746 radnika "Borova" koji su proglašeni viškom jer ne rade već dvanaest godina.

Jedino moguće rješenje je sporazum o nagodbi kojim će se urediti formalni datum prestanka radnopravnog statusa tehnološkog viška, realni i prihvatljivi iznos naknada za te radnike, te dinamika isplate.

Sporazum će se pokušati usuglasiti idućega tjedna, kako bi bio potvrđen 31. ožujka, rekao je ministar Jurčić.

Razgovaralo se o iznosu otpremnina, ali Jurčić nije htio reći njihov iznos, već samo da će biti niže od 3.000 kuna po godini staža, koliko su tražili radnici.

Otpremnine neće biti isplaćene iz proračuna, već će se riješiti zajmom, dodao je Jurčić.

Predsjednica Stožera za zaštitu prava neangažiranih radnika "Borova" Branka Balić izjavila je da su prosvjednici napokon zadovoljni jer se nadaju da će njihov problem biti brzo riješen.

Na upit zašto su dolazili u Zagreb, ako je danas samo potvrđen raniji dogovor, Balić je rekla da je današnji sastanak "jedan korak više, a razgovorom s ministrom Jurčićem dosta su toga riješili".

Radnici odustaju od najavljene blokade "Borova", dodala je Balić.

U Vladinom Uredu za socijalno partnerstvo bit će 28. ožujka sastanak na kojem će se analizirati provedba programa zbrinjavanja viška radnika i nacrt prijedloga nagodbe o otpremninama.

Nakon toga Jurčić i Begović posjetit će "Borovo" kako bi utvrdili konkretan prijedlog rješenja i dinamiku realizacije programa.

Begović je istaknuo da je pri kraju rješenje problema koji predugo traje, jer je od 4. veljače do danas više učinjeno na rješavanju problema viška radnika u "Borovu" nego u prethodnih 12 godina kada je to bilo "gurnuto pod tepih".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara