Nakon šest mjeseci nastavak suđenja Nevenki Tuđman i Igoru Kneževiću

NAKON gotovo šest mjeseci stanke na zagrebačkom Županijskom sudu u petak će se nastaviti suđenje kćeri prvog hrvatskog predsjednika Nevenki Tuđman, optuženoj za nezakonito posredovanje, odnosno da je namještajući poslove dok joj je otac bio na vlasti zaradila oko 1,7 milijuna kuna.

Suđenje je prekinutu u rujnu prošle godine zbog zahtjeva branitelja Nevenke Tuđman da se iz spisa izdvoji iskaze iz istrage drugooptuženog Igora Kneževića.

Obrana je smatrala da je sudsko vijeće postupilo suprotno odredbama Zakona o kaznenom postupku (ZKP) jer iz spisa nije izbacilo iskaze koje je Knežević dao državnom odvjetništvu i istražnom sucu.

Knežević je u tim iskazima teretio Nevenku Tuđman da mu je koristeći svoj društveni položaj omogućila zaradu više milijuna kuna, zbog čega joj je on navodno isplatio oko 1,7 milijuna kuna provizije. Iste tvrdnje Knežević je ponovio i na glavnoj raspravi u lipnju prošle godine.

Branitelj Ante Vukorepa tvrdio je da je Knežević iskaze u istrazi davao kao osumnjičeni, a ne svjedok, te da je pritom smio govoriti samo o inkriminacijama koje se odnose na njega, a ne i o djelima koje se stavljaju na teret Nevenki Tuđman.

Sudsko vijeće Županijskog suda nije se složilo s time, pa je sve završilo na Vrhovnom sudu koji je krajem prošle godine potvrdio odluku da Kneževićev iskaz iz istrage ostaje u spisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na upit zbog čega je nakon te odluke Vrhovnog suda trebalo još tri mjeseca za zakazivanje glavne rasprave, predsjednik sudskog vijeća Vladimir Pavleković kazao je Hini da zbog zauzetosti drugim predmetima nije imao slobodnih termina za suđenje.

Kako je od posljednje glavne rasprave prošlo više od dva mjeseca, suđenje Nevenki Tuđman i Kneževiću počet će iz početka, njihovim ponovnim izjašnjavanjem o krivnji.

Prvooptužena je ranije izjavila da nije kriva, dok je Knežević priznao da je za dio optužbi djelomično kriv sa svojom bivšom poslovnom partnericom.

U optužnici, koju je u listopadu 2002. podigao Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Nevenku Tuđman se tereti da je koristeći svoj društveni položaj i ugled, dok joj je otac bio na vlasti, poslovnom partneru Kneževiću omogućila ugradnju telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova. Na tim je poslovima Knežević, na osnovu čijeg priznanja je među ostalim podignuta optužnica, zaradio više milijuna kuna. Od svakog je realiziranog posla Nevenki Tuđman navodno davao oko 15 posto provizije, odnosno ukupno oko 1,7 milijuna kuna.

Knežević je optužen za utaju poreza i drugih davanja, ali i za zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je na intervenciju Nevenke Tuđman 1996. imenovan glavnom stručnom i odgovornom osobom u Ministarstvu znanosti i tehnologije za natječaje za ugradnju telefonskih centrala.

(Hina) xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara