Nakon što su ga žestoko popljuvali, Trudeau odlučio da neće ići na pogreb Fidela Castra

Nakon što su ga žestoko popljuvali, Trudeau odlučio da neće ići na pogreb Fidela Castra

Foto: FAH

KANADSKI premijer Justin Trudeau neće prisustvovati pogrebu Fidela Castra, objavio je njegov ured u ponedjeljak, nakon što su Trudeauovi pozitivni komentari o preminulom kubanskom diktatoru izazvali val kritika.

Guverner David Johnston, predstavnik kraljice Elizabete II. u Kanadi, prisustvovat će u utorak komemoraciji za Castra na Trudeauov zahtjev.

Trudeau je izazvao bijes i izrugivanje na internetu nakon što je Castra nazvao "izvanrednim vođom" i izrazio svoju sućut zbog smrti "najdugovječnijeg kubanskog predsjednika".

U nedjelju je branio svoju izjavu tvrdeći da nije htio uljepšavati mračni dio kubanske povijesti, nego se osvrnuti na smrt bivšeg čelnika države s kojom je Kanada dugo povezana.

"Činjenica je da je Fidel Castro imao dubok i dugotrajan utjecaj na kubanski narod", rekao je kanadski premijer na konferenciji tijekom madagaskarskog summita frankofonije.

"Svakako je bio polarizirajuća ličnost, te su zasigurno postojale značajne brige oko ljudskih prava. To je nešto oko čega sam otvoren i što sam naglašavao", dodao je, potvrdivši da smatra Castra diktatorom.

Kanada je dugo bila jedna od najjačih kubanskih saveznica među zapadnim zemljama, a Trudeauov otac, bivši kanadski premijer Pierre Elliot Trudeau, 1976. je bio prvi čelnik iz neke članice NATO saveza koji je posjetio Kubu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara