Nakon tjedan dana lepoglavski zatvorenici pristali jesti i raditi

U LEPOGLAVSKOJ kaznionici je nakon tjedan dana prekinut štrajk oko 400 zatvorenika, koji su nezadovoljni zatvorskim uvjetima odbijali uzimati hranu, ali i raditi.

Tako su danas zatvorenici, barem oni koji su štrajkali, po prvi put u tjedan dana ručali, a s radnim aktivnostima bi trebali nastaviti u petak, otkrivaju iz Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.

Prosvjednici su nakon sastanka s državnim tajnikom Ministarstva pravosuđa Ivanom Damjanovićem, predstavnicima Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav, Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava i pučkim pravobraniteljem Juricom Malčićem odlučili popustiti, jer im je obećano poboljšanje zatvorskih uvjeta.

Sam Damjanović je priznao kako su neke od pritužbi zatvorenika opravdane, pogotovo one koje se tiču prenatrpanosti zatvora, te da će Vlada to pokušati riješiti dogradnjom već postojećih i izgradnjom novih zatvora i kaznionica, što bi sve zajedno trebalo koštati oko 900 milijuna kuna. Zatvorski kapaciteti bi se ujedno trebali povećati za oko 1200 mjesta.

Prosvjedu lepoglavskim zatvorenicima su se prije dva dana pridružili i njihovi kolege iz Remetinca, i to 150 od ukupno 800 žitelja samog zatvora. No, njihov prosvjed zbog prenapučenosti i loše hrane i dalje ostaje na snazi.

A.P.
Foto : RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara