Nakon ubojstva Đinđića dijalog Priština-Beograd neizvjestan

PREDSTAVNICI najviših međunarodnih i kosovskih institucija na Kosovu najoštrije su osudili jučerašnje ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Michael Steiner ocijenio je da atentat predstavlja napad na demokratski proces u Srbiji. Kosovski premijer Bajram Rexepi naglasio je da su ovakvi teroristički postupci krajnje opasni, ne samo za države u kojma se dogode nego za čitavu regiju.

Predstavnici kosovskih Srba su ocijenili kako je ubojstvo Đinđića najgore što se moglo dogoditi kosovskim Srbima, jer su oni u njega uložili sve nade za zaštitu njihovih interesa na Kosovu.

Inače, jedinstvena je ocjena da će jučerašnji događaj negativno utjecati na pregovore između Beograda i Prištine koju su uskoro trebali započeti na inicijativu Steinera.

Kosovski analitičari naglašavaju da se Srbija sada nalazi u teškom položaju te da će srbijanskom vodsrtvu trebati vremena da sredi stanje u državi a tek će se nakon toga moći pozabaviti s Kosovom. Oni naglašavaju kako bi čelnici kosovskih Albanaca to vrijeme trebali iskoristiti kako bi uskladili svoje stavove o budućnosti Kosova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara