Nakon ubojstva Ivane Hodak: Hrvatska se nalazi tamo gdje je Srbija bila nakon ubojstva Đinđića

NAKON dva ubojstva u samo jedno zagrebačko prijepodne, postavlja se pitanje odgovornosti ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića, na čiju ostavku javnost poziva još od premlaćivanja Dušana Miljuša i Igora Rađenovića, a posebice od ubojstva Luke Ritza i premlaćivanja direktora Industrogradnje Josipa Galinca usred bijela dana ispred zgrade Ministarstva gospodarstva. Sada se cijela javnost slaže da se čaša definitivno prelila.

Kajin: Ovo je stvar za otkazivanje povjerenja cijeloj Vladi

Damir Kajin, saborski zastupnika IDS-a i član saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost smatra kako je ostavka ministra Berislava Rončevića najmanja stvar koju je potrebno poduzeti.

"Tko je Rončević? Ovo je stvar ne za ostavku ministra, nego za otkazivanje povjerenja cijeloj Vladi i cijelom državnom vrhu. Mafija je danas udarila šamar cijeloj državi. Mi smo danas tamo gdje je Srbija bila nakon ubojstva Zorana Đinđića, s tim da je to tamo bio više politički udar. Kod nas je sada takva situacija, da zbog mog govora sutra mogu ubiti vašu kćer, a zbog vašeg teksta vašu kćer."

"Ako Zagorec propjeva, past će stotine ljudi pa i bivši ministri"

Kajin kaže kako neće ići toliko daleko i kao Silvio Berlusconi tražiti da vojska izađe na ulice, ali kaže kako smatra da bi policija danas trebala izaći na ulice svih hrvatskih gradova i uhićivati sve po redu.

"Činjenica je da ako Zagorec propjeva, past će na stotine ljudi, od bivših ministara do danas uglednih gospodarstvenika. Ako će Vlada biti odlučna, onda će obračun biti nemilosrdan. Jedno organizirano društvo ne smije dozvoliti da mafija ima svoju državu. Pored najavljene sjednice VONS-a minimum bi bio da i Sabor ima izvanredno zasjedanje i da se otvoreno progovori o ovome što nam se događa. Ako se danas ovome ne bude stalo na kraj, svi ćemo plaćati reket i mafija će upravljati državom", rekao nam je Damir Kajin.

Ostojić: Žalosno je da se moralo dogoditi ovako nešto da vladajuća većina vidi kako je situacija alarmantna

Ranko Ostojić, SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i bivši ravnatelj policije također smatra kako je krajnje vrijeme da se smjeni nesposobni ministar Rončević.

"Prije samo nekoliko dana saborska većina je prihvatila izvješće ministra Rončevića o stanju sigurnosti koje je prihvaćeno sa zaključkom da situacija nije alarmantna i kako je sve uobičajeno. Ako nekome tada nije bilo jasno, danas mora biti svjestan da se definitivno prelila čaša. Žalosno je da smo morali biti svjedoci jednog ovakvog događaja da bi vladajući postali svjesni kako je situacija uistinu dramatična", rekao nam je Ostojić.

Ranko Ostojić upozorava kako su još prije nekoliko mjeseci tražili ostavku Rončevića zbog njegove nesposobnosti.

"Ovo nije situacija na kojoj se može politički poentirati. Jednostavno, svi smo zainteresirani da funkcionira naš sigurnosni aparat. Ostavka jednog čovjeka ne rješava ovu situaciju, ali Rončevića treba maknuti zbog njegove nesposobnosti."

Đapić: Osobno sam poznavao Ivanu. Ovo je prešlo svaku mjeru!

Predsjednik HSP-a Anto Đapić i osobno je poznavao ubijenu Ivanu Hodak te je bio prijatelj cijele njezine obitelji.

"Njezin otac je moj odvjetnik bio još 1993. i od tada smo prijatelji. Nije da smo se čuli svaki dan, ali cijelo vrijeme smo u dobrim odnosima te sam dobro upoznao Ivanu. A i da je nisam poznavao, ovo ubojstvo bi mi bilo već užasno. A da je prešlo svaku mjeru, prešlo je", rekao je Đapić za Index.

Predsjednik HSP-a kaže kako je sazivanje sjednice VONS-a dobar prvi korak, ali da je potrebno dogovoriti cjelokupnu strategiju za borbu protiv organiziranog kriminala.

"Bi li išta promijenila smjena Rončevića, teško je reći u ovom trenutku. Nisam siguran da bi nešto promijenila smjena jednog čovjeka jer jedan čovjek teško može promijeniti situaciju. Bilo što drugo reći u ovom trenutku, bila bi samo špekulacija", zaključio je Đapić.

D. Markas
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara