Naletilić osuđen na 20, a Martinović na 18 godina zatvora

HAAŠKI SUD osudio je Mladena Naletilića Tutu na 20, a Vinka Martinovića Štelu na 18 godina zatvora za zločine počinjene na području Mostara i Jablanice tijekom 1993. godine.

"Naletilić i Martinović odgovorni su za mnogo nanesene boli i sada moraju snositi posljedice svojih djela", zaključilo je prvostupanjsko vijeće na čelu s kineskim sucem Liuom Daqunom, proglašavajući ih krivima za progon mulimanskih civila i zlostavljanja kako muslimanskih zatočenika tako i civila.

Obojica su proglašena krivima i po osobnoj i po zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, povrede ratnog prava i običaja i povrede Ženevskih konvencija, počinjene prije deset godina nad muslimanskim vojnicima i civilima mostarskog područja.

Naletilić je tada zapovijedao Kažnjeničkom bojnom, a Martinović antiterorističkom jedinicom "Vinko Škrobo" u sklopu te bojne.

I Naletilić i Martinović ozbiljna su izraza saslušali presudu.

Sudsko vijeće, u kojemu su, osim Liu Daquna, još sutkinje Maureen Clark i Fatoumata Diarra, prihvatilo tvrdnju Tužiteljstva da se na području samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg Bosne, gdje su počinjeni zločini, dogodio međunarodni sukob.

"Kao i u prijašnja dva slučaja - slučaj Blaškić i slučaj Kordić - postoje opsežni dokazi o raspoređivanju Hrvatske vojske i njezine opreme na području Hercegovine tijekom razdoblja na koje se optužnica odnosi, objasnilo je Sudsko vijeće. Sudsko vijeće ističe da postoje opsežni dokazi prema kojima je Republika Hrvatska pokušala prikriti izravno sudjelovanje u sukobu u BiH, a izneseni su u "predsjedničkim transkriptima".

"Ovo je prvo Sudsko vijeće koje se oslonilo na dio "predsjedničkih transkripata" kao nedvojbenih dokaza kojima je utvrđeno sudjelovanje predsjednika RH Franje Tuđmana u događajima u Herceg Bosni", pojasnilo je Sudsko vijeće.

U sukobu međunarodnog karaktera sudionici su obavezni poštivati Ženevske konvencije o zaštiti civila i ratnih zarobljenika.

Prelazeći optužnicu točku po točku, sutkinja Clark je kazala da je utvrđeno da je Naletilić bio zapovjednik Kažnjeničke bojne te da zločini koje je počinio uključuju mučenje, nanošenje teških patnji i povreda, protupravni rad, bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nužnošću, pljačku privatne i javne imovine, i protupravno premještanje muslimanskog civilnog stanovništva. Zločini za koje ga se tereti počinjeni su u Mostaru, u Širokom Brijegu, na Heliodromu, te u selima Sovići i Doljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudsko vijeće je utvrdilo da je Naletilić imao ključnu ulogu u mučenju i nehumanom postupanju prema ratnim zarobljenicima, pripadnicima Armije BiH, kao i prema civilnom stanovništvu i njihovoj imovini.

Naletilićevo je ponašanje poslužilo kao obrazac njegovim vojnicima, istaknulo je Sudsko vijeće, tako da je on odgovoran za ponašanje svojih podređenih prema ratnim vojnicima i civilima.

Što se tiče optužnice koja se odnosi na Vinka Martinovića Štelu, Sudsko je vijeće istaknulo kako je u njegovu slučaju utvrđeno da je on zapovijedao antiterorističkom jedinicom "Vinko Škrobo" u sklopu Kažnjeničke bojne. Martinović je uz protupravni rad, nanošenje teških patnji i nečovječno postupanje i uz protupravno premještanje civilnog stanovništava Mostara proglašen krivim i za ubojstvo. "Martinoviću je utvrđena i krivnja za najgnusniji zločin, ubojstvo", objasnio je sudac Daquen. Zločini za koje je Martinović proglašen krivim počinjeni su na području crte bojišnice u Mostaru.

Kao otegotne okolnosti sudsko vijeće je navelo njihove zapovjedne položaje i činjenicu da se niti jedan niti drugi nisu dobrovoljno predali Međunarodnom sudu u Den Haagu.

Sudsko vijeće kao olakotnu okolnost nije uzelo u obzir tvrdnje branitelja Mladena Naletilića o njegovom lošem zdravstvenom stanju.

Martinovićev odvjetnik najavio žalbu

Nismo zadovoljni presudom i sasvim sigurno ćemo se žaliti na nju, izjavio je u Den Haagu branitelj Vinka Martinovića Štele odvjetnik Branko Šerić.

"Ne možemo biti zadovoljni... jer smatramo da je kazna od 18 godina previsoka", rekao je Šerić.

Šerić je naglasio da Sudsko vijeće, koje je donijelo presudu nije dovoljno uspoređivalo materijalne i verbalne dokaze.

Materijalni dokazi upućivali su na sasvim drugačije činjenično stanje nego što je to slučaj s verbalnim dokazima, objasnio je Šerić. Jedno isključuje drugo, dodao je. Na pitanje novinara hoće li se žaliti na presudu, Šerić je odgovorio:"Sasvim sigurno".

Branitelj Mladena Naletilića Tute, odvjetnik Krešimir Krsnik, nije htio komentirati presudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara