Napad na učitelje bit će kao napad na službenu osobu

Napad na učitelje bit će kao napad na službenu osobu
Foto: 123rf

HRVATSKI sabor u petak je u treće čitanje poslao Prijedlog Ovršnog zakona, pooštrio je kazne za obiteljsko i spolno nasilje te je utvrdio da će se napad na učitelja i socijalnog radnika tretirati kao napad na službenu osobu.

Izmijenio je, naime, Kazneni zakon te zakone o zaštiti od nasilja u obitelji i o kaznenom postupku, povećao okvire za kažnjavanje niza kaznenih djela. 

Donesenim zakonima na drugačiji je način definirano kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka i ono je kao posebno kazneno djelo brisano te je inkorporirano u kazneno djelo silovanja. Povećane su kazne za silovanje te, ovisno o težini djela, iznose najmanje jednu do 10 godina zatvora.

Veće su kazne predviđene i za bludne radnje i spolno uznemiravanje. 

Iz zakona je brisano kazneno djelo teškog sramoćenja koje je posebno pogađalo novinare koji su njegovo brisanje tražili već nakon prve nepravomoćne presude nakon što je to kazneno djelo uvedeno Kaznenim zakonom 2011., koji je na snagu stupio 2013. godine.

Izmjenama Zakona o kaznenom postupku uređeno je uvođenje elektroničkog nadzora, odnosno elektroničke narukvice, i to prvenstveno osoba u istrazi. Prevladao je, naime, stav kako nema razloga da okrivljenici u istrazi budu u zatvorima, nego će ih se nadzirati elektronički.

Ovršni zakon na trećem čitanju

Uz objašnjenje da je na njegov konačan tekst podnesen veći broj amandmana, sabor je Ovršni zakon poslao na još jedno, treće čitanje, kako mu je to predložila vlada koja je zakon izradila. 

Donio je zakone o biljnom zdravstvu, o genetski modificiranim organizmima, o provedi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja ove godine o Europskoj građanskoj inicijativi. 

Prijedloge zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta te o prijenosu osnivačkih prava nad vukovarskom bolnicom sa županije na državu uputio je na drugo čitanje.  

Prihvatio je Programsko i financijsko izvješće HOO-a te Izvješće o radu HAZU-a u prošloj godini, donio nekoliko kadrovskih odluka, Daniela Glunčića, koji odlazi na novu dužnost, razriješio je dužnosti predstojnika Ureda predsjednika sabora.  

Odbijen SDP-ov prijedlog

Sabor je odbio SDP-ov prijedlog da izmijeni Zakon o izboru predsjednika i propiše da su i na njima birački odbori višestranački. 

SDP-ovce je, pak, posebno razljutilo što su vladajući odbili raspravu o njihovu amandmanu da se briše odredba da je birač obvezan potpisati preuzimanje glasačkog listića.

"Čega vas je strah", upitao ih je Peđa Grbin (SDP), dodavši kako je potpuno neuobičajeno da se ne odobrava rasprava o amandmanima.

Pokazali ste pravo lice, ono što vam odgovara na svim drugim izborima, ne odgovara vam na predsjedničkima jer očito s figom u džepu želite muljati, krasti, no krađu vam nećemo dopustiti, izjavio je Grbin.

HDZ-ovi zastupnici na to su mu žestoko odgovorili.  

"Ajde, molim vas, govoriti o građi je neprimjereno, ne znam ni za jedan slučaj građe do 90-ih", rekao je predsjednik sabora Gordan Jandroković. 

"Izrečena je strašna objeda i laž", dodao je akademik Željko Reiner koji u SDP-ovim prozivkama vidi stvaranje alibija za izborni gubitak Zorana Milanovića, SDP-ova kandidata. 

Vaše su izmišljotine čisti alibi jer je vaš kandidat Hrvatsku gospodarski bacio na koljena, posvađao nas sa svima, od liječnika i profesora do Špičkovine, podsjetio je Reiner. 
Sabor je u petak završio redovno ovogodišnje zasjedanje, novu sjednicu počinje 15. siječnja iduće godine.  

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara