Napad u hramu u Tajlandu, ubijena dva budistička svećenika

Napad u hramu u Tajlandu, ubijena dva budistička svećenika
Ilustracija: EPA

DVA budistička svećenika ubijena su ovog petka, a druga dva su ranjena tijekom napada na hram u južnom Tajlandu, javlja BBC.

Svjedoci napada izjavili su kako su vidjeli napadače odjevene u crno kako dolaze na motorima prije napada u hramu Rattanaupap.

Još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio u provinciji Narathiwat blizu granice s Malezijom, već godinama poznatoj po pobunjeničkom nasilju muslimanskih separatista koji se bore protiv budističke većine u Tajlandu.

Napad se dogodio dok traju pregovori vlade i pobunjenika

Napad se dogodio dok traju pregovori o uspostavljanja mira između tajlandske vlade i pobunjeničkih grupa te se pretpostavlja da bi mogao biti pokušaj osujećivanja tog plana.

Najmilitantnija pobunjenička grupa Barisan Revolusi Nasional (BRN) ne sudjeluje u pregovorima, a Human Right Watch upravo njih smatra mogućim počiniteljima ovog napada.

Od 2004. godine ubijeno oko 7 000 ljudi

Inače, na ovom području od 2004. godine do danas ubijeno je oko 7 000 ljudi, većinom civila.

Nasilje u ovoj regiji, prema podacima Human Rights Watcha, dosad je dovelo do ubojstva najmanje 23 svećenika te barem 20 ranjenih.

Muslimanski i budistički vođe osudili su ovaj napad, a premijer Prayut Chan-o-cha rekao je da je ova pucnjava “užasan čin” te je obećao da će počinitelji biti kažnjeni.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara