Napadala je Josipovića pa smo pitali Kolindu troši li državni novac u kampanji

Napadala je Josipovića pa smo pitali Kolindu troši li državni novac u kampanji
Foto: Facebook

"POTREBNO je dati vrlo jasne podatke koliko je novca potrošeno na putovanja i koriste li se državna sredstva, zrakoplovi, helikopteri i automobili za kampanju, a činjenica je da ljudi koji rade u njegovu stožeru primaju plaću od RH za posao koji bi trebali raditi kao savjetnici", izjavila je početkom prosinca 2014. godine Kolinda Grabar-Kitarović, tada predsjednička kandidatkinja HDZ-a.

Osoba za čije se “vrlo jasne podatke” o trošenju novca u kampanji zanimala bio je tadašnji predsjednik Ivo Josipović. Kolinda je čak naglasila kako se čudi da je novinari tek tada, 5. prosinca 2014., pitaju za mišljenje o troškovima koje pravi predsjednički kandidat Ivo Josipović obilazeći Hrvatsku kao predsjednik države.

Kolinda prozivala Josipovića zbog trošenja državnih sredstava u kampanji

"Koliko čujem, stožer se i sastaje u Uredu predsjednika. Ima puno pitanja na koja bi predsjednik Republike trebao odgovoriti", dodala je.

Prvi krug predsjedničkih izbora je 2014. održan 28. prosinca, dok se ovaj put na glasanje izlazi 22. prosinca, što znači da novinari već pomalo kasne s tim da kandidatkinju Grabar-Kitarović upitaju isto što je ona smatrala vrlo važnim prije pet godina.

Tko je platio Kolindin put u Njemačku i BiH?

Podsjetimo, Grabar-Kitarović je svoju kandidaturu za drugi mandat objavila 2. listopada, prije više od dva mjeseca. Od tada se Kolinda itekako koristila “državnim sredstvima”, kako je to formulirala u Josipovićevom slučaju, te obilazila Hrvatsku, praveći se doduše da nije u predizbornoj kampanji iako je svima bilo jasno da jest. 

Od 2. listopada do danas predsjednica je bila, između ostaloga, u posjetu Bosni i Hercegovini, prije toga je bila u Stuttgartu u Njemačkoj, u Škabrnji je djeci držala lekcije o tome kako zaraditi novac, a u Vukovaru je uspješno realizirala fotografiju s hrvatskim vojnikom ranjenim u Afganistanu. 

Ured predsjednice se mora očitovati

Sve se to dogodilo prije nego je Kolinda početkom prosinca službeno certificirana kao predsjednička kandidatkinja u DIP-u, no nema dvojbe da je sve to bio dio njene predizborne kampanje. Dapače, posjeti BiH i Njemačkoj su tako i najavljeni u javnosti.

U vezi svega toga je potrebno “dati vrlo jasne podatke koliko je novca potrošeno na putovanja i koriste li se državna sredstva, zrakoplovi, helikopteri i automobili za kampanju”, kako je to lijepo formulirala Kolinda prije pet godina.

Index se stoga obratio upitom Uredu predsjednice, a “vrlo jasne podatke” ćemo objaviti kada ih dobijemo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara