NAPETI MEĐUNACIONALNI ODNOSI U VOJVODINI - ISTRAŽIVANJE

Istraživači beogradskog Centra za razvoj civilnog društva tvrde da u Vojvodini nakon nedavnih međunacionalnih incidenata postoje pretpostavke za "bosanski scenarij", ali da se on ipak neće dogoditi. L

"Postoje neke pretpostavke za tzv. bosanski scenarij, ali na sreću ukupne okolnosti su potpuno drukčije i taj scenarij se neće ponoviti u Vojvodini", rekao je u utorak za Hinu jedan od autora istraživanja o međunacionalnim odnosima u pokrajini Vladimir Ilić.

Istraživanje koje je provedeno potkraj kolovoza u mjestima u kojima su zabilježeni međunacionalni incidenti pokazalo je da se nacionalne manjine, pa tako ni hrvatska, ne osjećaju sigurno, ali se ne usuđuju to javno pokazati.

"Ispitani Hrvati, iako upućeni na pripadnike mađarske nacionalnosti, imaju zamjerke na njihovo, kao i na ponašanje većinskog srpskog naroda", naveo je Ilić.

On ističe kako je osjećaj ugroženosti prisutan kod svih pripadnika nacionalnih manjina, pa i kod Srba, što navodi na zaključak da su rezultati istraživanja lošiji u odnosu na bilo koje dosadašnje, ali da nisu "dramatični i ne prijete nekim neposrednim sukobljavanjima".

Ilić navodi da je istraživanje također pokazalo da Hrvati u Vojvodini nisu zadovoljni stupnjem zainteresiranosti matične Hrvatske za njihov položaj u Srbiji.

"Dok Budimpešta štiti Mađare, Zagreb ne pokazuje dovoljno sluha za nas, za naše probleme i za ugrožavanje naših prava", isticali su anketirani Hrvati, prenosi Ilić.

Istraživanje o nacionalnim odnosima u Vojvodini rađeno je potkraj kolovoza u sredinama u kojima su tijekom ove godine zabilježeni izgredi upereni protiv pripadnika manjina - Subotici, Tavankutu, Temerinu, i drugim mjestima.

(Hina) xjsta ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara