Napetost na Kosovu: KFOR-ov rok istječe, ali Srbi i dalje ne odustaju od barikada

Napetost na Kosovu: KFOR-ov rok istječe, ali Srbi i dalje ne odustaju od barikada

Foto: AFP

IAKO ultimatum KFOR-a za uklanjanjem barikada na sjeveru Kosova istječe danas, lokalni Srbi se zasad oglušuju na prijetnje i ostaju na barikadama.

Podsjetimo, KFOR je Srbima postavio ultimatum da do utorka uklone barikade, kako bi se omogućio nesmetan prolaz pripadnicima KFOR-a i ostalim građanima, jer će ih u suprotnom oni ukloniti, pa makar i uz primjenu sile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, protekle noći nije uklonjena niti jedna barikada, a Srbi sa sjevera Kosova koji dežuraju na barikadama kod Leposavića i Zupča, noć su proveli u šatorima i improviziranim objektima, piše B92.

Službeni Beograd još uvijek pokušava pronaći neko kompromisno rješenje, Jedan od sugeriranih opcija nalaže ostanak Srba na barikadama, ali uz omogućavanje nesmetanog prolaska KFOR-ovim vojnicima. Ministar za Kosmet Goran Bogdanović apelira na KFOR da akciju uklanjanja barikada odloži za sutra, kada je na rasporedu skupština predstavnika četiri općine sa sjevera Kosova. Poručio je kako bi nasilno uklanjanje barikada sa sobom donijelo rizik od daljnjeg zaoštravanja situacije i eskalacije nasilja.

Predsjednik Srbije Boris Tadić prethodno je Srbima na barikadama poručio da se, ukoliko dođe do nasilnog uklanjanja barikada, maknu s puta i ne ulaze u konflikt s KFOR-om.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara