Narastao broj židovskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali

Narastao broj židovskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali
Foto: Hina/EPA

BROJ Židova na okupiranoj Zapadnoj obali porastao je u 2018. za 3 posto i iznosi 448.672 ljudi, priopćila je danas glavna organizacija izraelskih naseljenika.

Ta organizacija, Vijeće Yesha, navodi da se koristila demografskim podatcima ministarstva unutarnjih poslova, rekao je njezin glasnogovornik.

Podaci koje je iznijelo Vijeće Yesha ne obuhvaća oko 200.000 Izraelaca koji žive u okupiranom i anektiranom istočnom Jeruzalemu, u arapskim četvrtima grada i u desetak četvrti izgrađenih nakon 1967.

Vijeće Yesha je izrazilo žaljenje zbog pada stope porasta u zadnjih deset godina jer je u 2008. bila 5,8 posto.

"Nameće se zaključak da zadnjih godina nema dovoljno novogradnja", piše u priopćenju.

Izraelska vlada odobrila novih 2200 stambenih jedinica na Zapadnoj obali

Povjerenstvo izraelskog ministarstva obrane odobrilo je krajem prosinca plan izgradnje oko 2.200 stambenih jedinica u kolonijama na Zapadnoj obali, objavio je izraelski protukolonizacijski pokret "Mir odmah".

Ta nevladina organizacija navodi da je graditeljstvo u uzletu od dolaska na vlast američkog predsjednika Donalda Trumpa, velikog saveznika vlade Benjamina Netanyahua, početkom 2017.

Od tada su izraelske vlasti odobrile više od 15.000 stambenih jedinica na Zapadnoj obali, teritoriju koji je više od 50 godina pod okupacijom izraelske vojske, dodaje "Mir odmah".

U dvama najvećim naseljima većina su ultraortodoksni Židovi koji strogo obdržavaju propise judaizma u svim aspektima svakodnevnog života. To su Modiin Illit, zapadno od Ramallaha, sa 72.944 stanovnika, i Beitar Illit, južno od Jeruzalema, s 58.774 stanovnika, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova.

Udio ultraortodoksnih vjernika u izraelskom stanovništvu je oko 10 posto a među naseljenicima na Zapadnoj obali ih je više od trećine.

Treće naselje na Zapadnoj obali s najviše stanovnika je Maale Adoumim, istočno od Jeruzalema, s 41.220 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara