Narodna banka HDZ-a darivala Đakovčane

Narodna banka HDZ-a darivala Đakovčane

"JAMSTVENA kartica u nas je nešto posve novo premda u razvijenim zapadnim demokracijama to nije novost", hvastao se pred zadnje izbore tada još budući kancelar kada ju je bez pokrića i obraza nudio lakovjernom puku u najobećanovićkije vrijeme od svih, ono predizborno. U našoj pak, nerazvijenoj i srednjeeuropsko-mediteranskoj "demokraciji", vrijedi drugi patent, osobito mio HDZ-ovcima: Jami stvena kartica.

Njome sa novcima namaknutim iz izvora, koji zasigurno ne potječu iz proračunskog dijela namijenjenog financiranju stranaka, plaćaju transferi lokalnih lista na pravu stranu i to za sumanute cifre, često ne manje od onih za koje je vrhovnik naredio da se imaju izbrojati za dovođenje egzotičnih pojačanja u Croatiu. Cijena nije bitna, tek da lista izgubi fiktivni prefiks i postane zavisna, a gradski ili seoski Mikulenas navuče sveti dres.

Prpošni Slavonci su se na svoj način i to upravo pri isteku mandata "pokretača Hrvatske", dosjetili pompoznih Sanaderovih obećanja, jer je premijerova stranka možda malkice zanemarila ona nebitna: o smanjenju poreza, gospodarskom rastu, rastu zaposlenosti, standarda i ulasku Hrvatske u EU 2007 i NATO 2006, ali je zato vrijedno radila na ostvarenju prelaska đakovačkih listonoša, kojih je čak šest ušlo pod okrilje stranke koja "zastupa načelo prava svakoga čovjeka na njegovu posebnost i osobnost u skladu s vlastitim uvjerenjem".

Iznosi za koje je izvršen transfer naravno ostaju tajnom, a kada je već masovni upis u redove matice izvršen bez imalo finog tkanja, onda su i đakovački milijunski vezovi ostali ispleteni preko brisača i poštanskih sandučića, samo što se na ovim specimen miljetićima ne nalazi motiv gotičke ornamentike sa tamošnje katedrale, nego zbog višestrukog kopiranja, podbuhla premijerova glava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrednovanje figura u ovom đakovačkom monetarnom udaru pokazuje kako su raspoređene zasluge, ali i to da se fond iz kojeg se namiruju ovakva kadrovska pojačanja, nalazi u središnjici, jer dok se predsjednik stranke našao na novčanici sa šest nula, čelnik gradskog HDZ-a Jozo Širić krasi monetu od sto kuna.

"Ja bi volio da mi je neko dao novce za prelazak u HDZ, ali nema te love kojom me se može kupiti", rezolutno tvrdi bivši glavni nezavisnjak iz obližnjeg sela, ali zaboravlja da su dr. Ivi i njegovoj stranci "ljudi ispred politike", tako da je njegova ljudska želja za njih zapovijed. Jedan potpis na pristupnicu kasnije i eto seoskog glavara kako ugošćuje novinarske ekipe i pokazuje im kako je njegova razboritost pri promjeni stranke selu između ostalog donijela i mrtvačnicu, jer "HDZ je tu zbog budućnosti hrvatskih građana", poručuje dr. Sanader,

"Nakon četiri godine pogledat ću ponovno biračima u oči i pitati ih jesam li ispunio ono što sam jamčio.", govorio je prije zaposjedanja premijerskog stolca Sanader. I dok nas ovako gleda u oči sa izrezanih papira na šoferšajbama, tko smo mi da mu proturječimo?

Zvonko AlačFoto: RTL

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara