NASA objavila snimke ugljičnog monoksida u atmosferi nakon požara u Amazoniji

NASA objavila snimke ugljičnog monoksida u atmosferi nakon požara u Amazoniji
Screenshot: NASA

DOK Amazonija gori, a broj se požara prema procjeni brazilskog Nacionalnog instituta za istraživanje svemira procjenjuje na skoro 73000, odnosno 80 posto više nego prošle godine, iz NASA-e su objavili zabrinjavajuće podatke, piše Science Alert.

Naime, sateliti američke agencije za istraživanje svemira NASA-e zabilježili su užasavajuće snimke ispuštanja ugljičnog monoksida u atmosferu uzrokovanog požarima u Amazoniji.

NASA mjerila količine ugljičnog monoksida u atmosferi od 8. do 22. kolovoza

Od 8. do 22. kolovoza NASA je mjerila koncentraciju ugljičnog monoksida na visini od 5500 metara te je objavila animaciju podataka prikupljenih pomoću instrumenta AIRS, koji mjeri temperature, vlagu, količinu i visinu oblaka, koncentraciju stakleničkih plinova i mnoge druge pojave u atmosferi.

Animacija koju je NASA objavila prikazuje kako se ugljični monoksid dizao u atmosferu, a različite boje  - zelena, žuta i tamno crvena pokazuju koncentraciju ovog zagađivača zraka u dijelovima na milijardu. Koncentracija ugljičnog monoksida uglavnom se izražava u dijelovima na milijun.

"Zelenom bojom označena je koncentracija od oko 100 dijelova na milijardu, žutom koncentracija od oko 120 dijelova na milijardu, a tamno crvenom koncentracija od oko 160 dijelova na milijardu. 

Inače, ugljični monoksid koji se može daleko širiti te u atmosferi ostaje oko mjesec dana, igra značajnu ulogu u klimatskim promjena.

Ugljični monoksid je na visokim razinama, no mogao bi utjecati na kvalitetu zraka

I premda je AIRS zabilježio ugljični monoksid na relativno visokim razinama te ima malo utjecaja na zrak koji trenutno udišemo, iz NASA-e upozoravaju kako ga snažni vjetrovi mogu povući na niže razine gdje može značajno utjecati na kvalitetu zraka.

U svijetu sve više raste briga zbog gorenja Amazonije, a požare su, kako se čini, uzrokovali ljudi. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro ohrabrivao je sječu šume zbog razvoja rudarstva i uzgoja stoke, a sada je optužio nevladine udruge koje se zalažu za očuvanje Amazonije da su sami podmetnuli požare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara