Nasa: Otapanje snijega uzrok nastanka kanala na Marsu

OTAPANJE snijega vjerojatan je uzrok nastanka brojnih kanala na Marsu, zaključili su znanstvenici na temelju najnovijih snimaka NASA-inih letjelica Mars Odyssey i Mars Global Surveyora (MGS).

Poznati kanali na Marsu formirani su otapanjem snijega, a ne podvodnim izvorima ili istjecanjem podzemne vode ili plina pod pritiskom, kako se dosad smatralo, rekao je Philip Christensen, profesor sveučilišta Arizone i glavni znanstvenik za optički sustav Odysseya.

On misli da su kanali nastali djelovanjem vode nastali otapanjem velikih količina snijega - ta je voda tekla ispod snijega, zaštićena od brzog isparavanja u rijetkoj Marsovoj atmosferi, objavio je časopis Nature.

Proučavajući snimku jednog kratera u srednjem dijelu južne Marsove hemisfere, Christensen je uočio kanale na kraterovoj hladnoj, sjevernoj strani okrenutoj prema polu, a odmah pokraj njih područje koje naziva ´prilijepljenim terenom´. Taj jedinstveni teren čine glatke naslage tvari za koju su znanstvenici zaključili da je ´hlapiva´ jer se pojavljuje samo u najhladnijim, najzaštićenijim dijelovima. Najvjerojatniji sastav te tvari koja polako isparava je snijeg. Christensen je posumnjao u povezanost kanala i snijega.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanali na Marsovim kraterima prvi su put primijećeni na snimkama NASA-ine letjelice Mars Global Surveyor (MGS) 2000. godine. Njihov nastanak pokušalo se objasniti mnogim teorijama, uključujući polagano istjecanje podzemne vode, istjecanje podzemne vode ili plina (ugljičnog dioksida) pod pritiskom te bujicama blata nastalim urušavanjem trajno smrznutih slojeva tla, no nijedna dosad nije općenito prihvaćena.

´Kanali su vrlo mladi´, rekao je Christensen. ´To me zbunjivalo jer kako je moguće da Mars ima podzemnu vodu dovoljno blizu površine za formiranje tih kanala i da ona opstane milijardama godina. Imate i kratere s uzdignutim rubovima, a kanali dosežu gotovo do samih njihovih krajeva. Ako je i riječ o istjecanju vode ispod površine, tamo gore nema mnogo prostora da nešto bude ispod površine. I napokon, zašto ih se nalazi uglavnom na hladnim stranama kratera na srednjim geografskim širinama. Ako je uzrok podzemna voda, to je najhladnije mjesto i najmanje vjerojatno za to´, rekao je.

Christensen ističe kako otkriće erozije vodom ispod snijega koji se otapa nudi odgovor na mnoga od tih pitanja. ´Snijeg na Marsu najvjerojatnije će se zadržavati na stranama koje su okrenute prema polu, u najhladnijim dijelovima. On se gomila u tim područjima tijekom jednog klimatskog razdoblja, a onda se otapa u toplijem. Otapanje počinje prvo u najizloženijem području - na samom vrhu kratera. To objašnjava zašto kanali počinju toliko visoko´, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara