NASA-INA LETJELICA OTKRILA MASIVNI PLINSKI OBLAK KRAJ JUPITERA

Pomoću osjetljivog novog instrumenta za snimanje na NASAinoj letjelici Cassini, istraživači su otkrili velik i iznenađujuće gust oblak plina koji dijeli orbitu s Jupiterovim ledenim mjesecom Europa. L

Vjeruje se da je prstenasti oblak, poznat po imenu "torus", koji se proteže milijunima kilometara oko Jupitera rezultat neobično jakog bombardiranja ionskom radijacijom prema Europi. Ta radijacija oštećuje površinu mjeseca, rastavljajući molekule vode-leda i raštrkavajući ih uz mjesečevu orbitu u torus neutral-plina mase oko 60.000 tona.

Masa oblaka ukazuje na to da intenzivna radijacija koja djeluje na Europu ima teže posljedice no što su znanstvenici pretpostavljali, kazao je dr. Barry Mauk iz Laboratorija za apliciranu fiziku (APL) sveučilišta Johns Hopkins. Mauk predvodi istraživački tim čiji je znanstveni rad objavljen u posljednjem izdanju stručnog časopisa "Nature".

Masa također pokazuje da Europa, koja se nalazi u orbiti udaljenoj oko 671.000 kilometara od Jupitera, ima znatan utjecaj na magnetsku konfiguraciju oko planete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Europin oblak plina se na naše iznenađenje može usporediti s onim nastalim kraj vulkanski aktivnog satelita Io," izjavio je Mauk. "No, dok Iovi vulkani konstantno izbacuju materijal, uglavnom sulfur i kisik, Europa je relativno miran mjesec, a plin kojeg vidimo je direktan rezultat intenzivnog bombardiranja njegove ledene površine," rekao je.

"Ponašajući se i kao izvor i ispust nabijenih čestica radijacije, gusti plinski torus Europi daje mnogo veći utjecaj na strukturu i tijek energije unutar Jupiterove svemirske okoline, njegove magnetosfere, no što se dosad smatralo," dodao je Mauk.

Skupina znanstvenika APL-a proučavala je fotografije Jupitera snimljene krajem 2000. i početkom 2001. godine ionskom i neutralnom kamerom na letjelici Cassini, koja je trenutačno na putu do Saturna. Mauk je kazao da je to prvo značajnije otkriće pomoću inovativne tehnike poznate pod nazivom energetsko neutralno atomsko snimanje.

"Planetarne magnetosfere svjetle zbog energetskih neutralnih atoma, kao što vruće željezo sjaji crvenim sjajem zbog fotona svjetlosti, a takav sjaj neutralnog-atoma može se snimiti s velikih razdaljina," objašnjava Mauk. "Dosad nijedan instrument nije uspio snimiti tu aktivnost izvan Zemljine magnetosfere, dok energetsko neutralno atomsko snimanje čini vidljivim trodimenzionalnu strukturu planetarne svemirske okoline koja je, do nedavno, bila nevidljiva daljinskim tehnikama snimanja."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara