Naši studenti zrakoplovstva projektirali avion i pobijedili na jakom natjecanju

Naši studenti zrakoplovstva projektirali avion i pobijedili na jakom natjecanju
Foto: FSB

STUDENTI diplomskog studija zrakoplovstva FSB-a ostvarili su izniman uspjeh pobjedom na prestižnom međunarodnom natjecanju koje organizira AIAA (American Institute of Aeronautics and Astronautics) u kategoriji timskih projekata studenata diplomskih studija.

Naši imaju najbolje ocijenjeni projekt

Deseteročlani studentski tim, uz podršku mentora sa studija zrakoplovstva, izradio je najbolje ocijenjeni projekt trenažnog zrakoplova za letačku obuku pilota na suvremenim vojnim zrakoplovima tipa F22 i F35. Primjenom znanja stečenog na studiju, uz korištenje brojne literature te konzultacije sa stručnjacima iz vojne zrakoplovne industrije, studenti su u okviru konceptualnog projekta zrakoplova osnovali njegove glavne sustave (krilo, trup, podvozje, pogon, itd.) u skladu s ciljevima koje su samostalno odredili te zahtjevima projektnog zadatka i MIL standarda.

Svake godine American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA), kao vodeća organizacija u zrakoplovnoj i svemirskoj industriji u svijetu, s tradicijom od preko 80 godina, 33 000 članova i 200 000 objavljenih članaka u više od 10 vlastitih stručnih časopisa, organizira nekoliko studentskih natjecanja vezanih uz projektiranje zrakoplova i svemirskih letjelica.

Svojim projektom zrakoplova nazvanog FSB TX, studentski tim u sastavu: Fran Delić, Tibor Gašparac, Antonio Golub, Antonio Jurišić, Antonio Klasnić, Ivan Kovačević, Matea Lišnić, Hrvoje Magdić, Kristijan Ruklić i Vjekoslav Sraga, uz nadzor mentora prof. dr. sc. Milana Vrdoljaka i doc. dr. sc. Pere Prebega, pobijedio je u snažnoj međunarodnoj konkurenciji.

Dobili novčanu nagradu i pozivnicu za SciTech Forum

Stručni žiri ocijenio je rad hrvatskih studenata najboljim za što su nagrađen i novčanom nagradom od 1250 USD te pozivnicom za sudjelovanje na AIAA SciTech Forumu koji se održava početkom iduće godine u San Diegu.

Tamo će pred vodećim međunarodnim stručnjacima iz područja projektiranja zrakoplova prezentirati svoj projekt i time pridonijeti povećanju vidljivosti i prepoznatljivosti Fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu.

Dominacija Amerikanaca

Jedna od najprestižnijih i najzahtjevnijih je kategorija u kojoj se natječu timovi studenata diplomskih studija. To je kategorija u kojoj američka sveučilišta imaju skoro apsolutnu dominaciju. Uz ovogodišnju pobjedu našeg tima, jedini europski timovi koji su osvojili ovo natjecanje su sa sveučilišta u Delftu (Delft University of Technology) i Milanu (Polytechnic University of Milan), navode s Fakulteta.

Prateći trend ove i izazove industrije, natjecanje za akademsku godinu 2017./18. temeljeno je na stvarnom natječaju američke vlade u vrijednosti od 9,2 milijarde USD, za kojeg je bilo potrebno projektirati novu generaciju zrakoplova koji će služiti za trenažu generacija budućih pilota za letenje na suvremenim zrakoplovnim sustavima F22 i F35, objavljeno je na webu Fakulteta.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara