Nasilnim navijačima pet godina zabrane dolaska na stadion

Nasilnim navijačima pet godina zabrane dolaska na stadion

SUDIONICIMA nereda na sportskim natjecanjima prekršajni sud će moći izreći zaštitnu mjeru zabrane prisustvovanja sportskim natjecanjima i to najkraće na godinu, a najduže na tri godine od dana.

U slučaju da je navijač počinio i kazneno djelo zabrana dolaska na sportska natjecanja mogla bi se izreći i na rok do pet godina, ove mjere propisane su u zakonskom prijedlogu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Hrvatska je Vlada s današnje sjednice Saboru na hitno donošenje uputila taj zakonski prijedlog. Osobama za koje je poznato da su ranije stvarale nerede policija će moći zabraniti dolazak na sportsko natjecanje na razdoblje od šest mjeseci do godinu dana.

Zakon predviđa novčane i zatvorske kazne. Navijači koji budu stvarali nerede bit će kažnjeni iznosom od 500 do 10.000 kuna, ili zatvorskom kaznom u trajanju od tri do 30 dana.

Pritvor od tri do 30 dana za izgrednike ili nasilnike koji sudjeluju u tučnjavama, bacaju predmete i slično, je premala kazna za one kojima se to može dokazati, nezadovoljno je reagirao ministar financija Mato Crkvenac. Kazna od deset godina zatvora jedini je način da se tome stane na kraj, jer neka topla vodica ovdje neće pomoći", poručio je Crkvenac. Predložio je da se zakonom osigura da se kamerama pokrije cijelo gledalište kako bi se poslije to moglo analizirati i sankcionirati vinovnike izgreda.

 Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin tvrdi da se svi športski susreti visokog rizika već snimaju, ali treba omogućiti i da ti snimci budu dokaz na sudu, što sada često nije slučaj.

Kazna od deset godina zatvora jedini je način da se tome stane na kraj, jer neka topla vodica ovdje neće pomoći", poručio je Crkvenac.

Predložio je da se zakonom osigura da se kamerama pokrije cijelo gledalište kako bi se poslije to moglo analizirati i sankcionirati vinovnike izgreda.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin tvrdi da se svi športski susreti visokog rizika već snimaju, ali treba omogućiti i da ti snimci budu dokaz na sudu, što sada često nije slučaj.

Lučin iznosi iz iskustva zapadnih zemalja u kojima je praksa da policija na licu mjesta izriče i kazne za prekršaje, dok se kod nas velik dio tih poslova prebacuje prekršajnim sudovima.

Potpredsjednik Goran Granić ističe kako će se morati mijenjati i neki drugi zakoni kako bi se nasilnike spriječilo da prisustvuju nekim športskim natjecanjima. Kao primjer navodi i Zakon o putovnici kako bi se omogućilo da se poznatim izgrednicima za vrijeme nekih velikih natjecanja u inozemstvu može privremeno oduzeti putovnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Lučin kaže kako je praksa zapadnih zemalja da od hrvatske policije traže popis nasilnika navijača te im zabranjuju ulaz na stadione ili ih zadržavaju već na granici.

Članovi Vlade suglasni su da treba povećati odgovornost organizatora športskih natjecanja, odgovornost klubova domaćina, ali i gostujućih klubova, te su jednoglasni u osudi nasilnika i izgrednika koji time kompromitiraju Hrvatsku, hrvatski šport i športaše. Ministrica obrane Željka Antunović podsjetila je na posljednji incident u Kranju na vaterpolo utakmici. "Sramila sam se što dolazim iz zemlje koju predstavlja takva grupica huligana, sramila sam se u svoje ime, ime Hrvatske, igrača", kazala je Antunović koja je i sama prisustvovala toj utakmici i kaže da je sve izgledalo puno gore nego se vidjelo na televiziji.

"S nogometnih terena, preko košarke, došli smo do vaterpola, nadam se da to nećemo imati i na šahovskim natjecanjima", rekao je Lučin.

Važno je, kaže Granić, stvoriti klimu u društvu o osudi svega što predstavlja huliganstvo, nerede, važni su i stavovi športskih udruga i klubova da je svatko tko izaziva nerede jednako neprihvatljiv bez obzira kojem klubu ili športu pripada. Ministar Crkvenac upozorio je da su športaši ti koji snose najveći teret izgreda. S obzirom na zarade športaša, najavio je mogućnost da se unutar Ministarstva financija osnuje financijski savjet za konzalting športaša kako bi im se pomoglo vezano za moguća ulaganja, poreznim savjetima i slično.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara