Nasljednik Gorana Marića - politička nula koja voli pucati u životinje

Nasljednik Gorana Marića - politička nula koja voli pucati u životinje
Foto: Pixsell/Goran Ferbezar

NOVI ministar državne imovine Mario Banožić je čovjek koji voli pucati u životinje. Naime, u njegovoj biografiji se ističe članstvo u čak dva lovačka društva u njegovim rodnim Vinkovcima, konkretno Lovačkog društva Sloga Vinkovci, u kojemu je i u Izvršnom odboru, te je obični član Lovačkog društva Vinkovci. 

To ga naravno ne kvalificira za poziciju ministra državne imovine, ali otkriva nešto o njemu kao osobi i vrijednostima koje podržava. Vinkovčanin Banožić očito nije čovjek koji bi razmatrao etiku sportskog lova na životinje, nego je prije onaj koji bi se u Africi trijumfalno fotografirao uz ustrijeljenog lava ili slona. 

Dotični je, naravno, član HDZ-a te Središnjeg odbora stranke, kao i nečega što se zove Središnji odbor Akademske zajednice HDZ-a “dr. Ante Starčević”.

Nositelj kolegija Tržište i distribucija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Banožić je rođen 1979. u Vinkovcima, a studirao je u Osijeku, gdje je na Ekonomskom fakultetu diplomirao na smjeru marketing-menadžment. U međuvremenu je i doktorirao, pa svoje prihode nadopunjava predavanjem na veleučilištima. 

Na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru doc. dr. Banožić je nositelj kolegija Tržište i distribucija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, te je izvođač na kolegijima Marketing i Ekonomika narodnog gospodarstva. U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti kako će se ovaj slavonski stručnjak za marketing predstaviti javnosti kao ministar državne imovine i promovirati svoj rad. Ako se bude držao pravila marketinga, trebao bi u tom aspektu biti uspješniji od svojeg prethodnika Gorana Marića.

Kada je riječ o povezanosti Banožića s obrazovnim sektorom, vrijedi još spomenuti da je član Školskog odbora Industrijsko-obrtničke škole Vinkovci Silvija Strahimira Kranjčevića, slavnog pjesnika koji baš i nije imao neke veze s industrijom i obrtom.

Kadar moćnog vinkovačkog lobija u HDZ-u

Novi ministar je na svoju poziciju u vladi Andreja Plenkovića došao s mjesta predstojnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tu stvari postaju malo zanimljive, s obzirom na to da je riječ o jednoj od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj, koju godinama vodi prokušani HDZ-ov kadar Božo Galić. Iako je vladavina HDZ-a ekonomski razorila Slavoniju i tu županiju, koja je rekorder po iseljavanju, HDZ i dalje redovno tamo pobjeđuje na izborima i Božo Galić nastavlja obitavati na poziciji župana. 

Pitanje je je li Banožić njegov kadar ili je ipak eksponent snažnog vinkovačkog lobija u HDZ-u, što je vjerojatnije. Taj zlokobni lobi, kojim neformalno upravlja bivši tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak, nikada se ne smije zaobići kada je riječ o kadrovskoj podjeli u Zagrebu, pa je iz tog šešira bila izvučena i Gabrijela Žalac, a sada Mario Banožić. Za gradić od tridesetak tisuća stanovnika to je definitivno politički uspjeh, koji doduše nije donio neke velike koristi samim stanovnicima Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

Vinkovački pročelnik za kulturu i turizam

A vinkovački HDZ je definitivno bio važan za političku karijeru Marija Banožića. Prije nego što je 2017. postavljen da vodi Ured državne uprave u Županiji Banožić je bio pročelnik za kulturu i turizam Grada Vinkovci. Bit će zanimljivo detaljnije istražiti kakve je sve odluke donosio na tim pozicijama lokalne uprave u Slavoniji, napose kome je dodjeljivao novac kada je riječ o kulturi i turizmu (?!) u Vinkovcima.

Ono što je zabilježeno u medijima je da je Banožić kao vinkovački pročelnik za kulturu i turizam provodio nešto što se zove Master plan razvoja turizma Grada Vinkovaca i Plan upravljanja povijesnom i kulturnom baštinom, a u okviru toga se prijavljivao na razne europske projekte. Iz Grada Vinkovci su se 2016. pohvalili medijima da je “Vinkovački gradski Odjel za kulturu i turizam Grada Vinkovca kandidirao prema ministarstvima turizma i kulture te Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) projekte u vrijednosti gotovo šest milijuna kuna, a prema inozemnim izvorima projekte vrijedne gotovo 2,5 milijuna eura”, no Banožić je sljedeće godine otišao na svoju županijsku funkciju pa ostaje nejasno kako se sve to dalje razvijalo.

Evo kako je Banožić opisao svoj pročelnički mandat

On sam je na oproštaju s mjesta vinkovačkog pročelnika za kulturu i turizam ovako rezimirao svoj četverogodišnji mandat: “Kada je riječ o realiziranim i planiranim projektima valja naglasiti kako je u tijeku izrada konzervatorske podloge za kulturno-povijesnu cjelinu grada Vinkovaca. Za navedeni projekt odobreno je 130.000,00 kn od strane Ministarstva kulture, a ukupna vrijednost projekta je 205.000,00 kn. Važno je spomenuti i obnovu kipa sv. Trojstva u parku na Trgu bana J. Šokčevića. Izgrađen je i spomenik vučedolskom ljevaču bakra na Pješačkoj zoni te obnovljen kip sv. Florijana, a podignut je i spomenik Ivanu i Mariji Kozarac, postavljena je nova biste Josipa Runjanina te skulpture Dine Merhav iz ciklusa Ptice u letu u parku u Ulici Josipa Lovretića.

U postupku je rješavanje zahtjeva za darovanje čestica u vlasništvu Republike Hrvatske, a koje obuhvaćaju Arheološki park Sopot i Kamenicu. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za muzejsko-dokumentacijski centar čime će Gradska knjižnica dobiti građevinsku dozvolu. Uz navedene projekte, valja spomenuti i projekte koji su kandidirani na prekogranične suradnje.”
Banožić je zaključio kako se nada da će se svi ti projekt provesti te ponovio marketinški narativ o Vinkovcima kao “najstarijem europskom naselju”.

Znakovito je da je Banožić tada tvrdio kako su kultura i turizam temelji “opstanka Vinkovaca”, a ako je doista tako, onda se na opstanak Vinkovaca definitivno ne može računati.

Iskustvo iz privatnog sektora

Prije nego se zaposlio u lokalnoj samoupravi Banožić je imao radnog iskustva u privatnom sektoru. Nakon fakulteta zaposlio se kao komercijalist u vinkovačkom poduzeću Santini, koje je “uvoznik i distributer za Republiku Hrvatsku velikog broja proizvoda najpoznatijih svjetskih proizvođača, koji svoju primjenu nalaze u voznim parkovima transportnih poduzeća, građevinskih tvrtki, poljoprivrednih poduzeća i u industriji”. Uslijedio je transfer na poziciju generalnog direktora u tvrtki Son-Ugo-Cor. 

Lokalni mediji su zabilježili da su 2010. godine bivši radnici Son-Ugo-Cora morali tužiti tvrtku kako bi pokušali naplatiti potraživanja iz radnog ugovora. Son-Ugo-Cor je prema izjavi pravnika iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mate Stankovića radnicima ostao dužan 800 tisuća kuna. Tek treba istražiti je li to povezano s periodom u kojemu je Banožić bio generalni direktor Son-Ugo-Cora. 

Imovinska kartica

Iz Banožićeve imovinske kartice vidljivo da ima prijavljeno prebivalište u Vinkovcima. Mjesečna mu je plaća dosad iznosila 15.500 kuna. U braku je, a on i supruga podigli su svaki kredit u iznosu od 105.000 kuna. Mjesečna rata iznosi 960 kuna. Također, novi ministar otplaćuje i kredit od 15.000 eura.

U vlasništvu ima stan od 81,97 kvadrata u Vinkovcima. Vozi automobil Hyundai Tucson 2.0 iz 2008. te Nissan Terraneo.

U svakom slučaju, riječ je o politički nerelevantnom ministru koji nema iskustva za vođenje kompliciranog i zahtjevnog resora državne imovine u kojem se traži i sposobnost komuniciranja s međunarodnim akterima. Nigdje nije naznačeno govori li Banožić neki strani jezik, no od ministra državne imovine, za koju su zainteresirani i brojni svjetske tvrtke i biznismeni, očekivalo bi se da barem vlada engleskim jezikom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara