Nastavak međunarodnog festivala vremenskih prognoza u zagrebu

Međunarodni festival vremenskih prognoza, koji je prije tjedan dana otvoren u francuskom Senatu, nastavit će četverodnevni rad u Zagrebu u nedjelju 30. ožujka, priopćili su danas organizatori u Zagrebu.

"Zagrebački dio" ispunit će tematske rasprave i okrugli stolovi o klimatologiji, tehnolgiji, medijima i javnom mnijenju, a vrhunac skupa bit će dodjela "meteoroloških oscara".

Osnovna tema festivala je "Promjena klime: kakva je budućnost naše zemlje?" Hrvatski suorganizator festivala Ivan Čačić kazao je da festival namjerno bira provokativne teme kako bi znanstvenu meteorologiju što više približio javnosti. "Klima se mijenja; to je prirodno. No, bitno je istražiti koliko čovjek utječe na te promjene, a koliko promjene na kvalitetu života" kazao je.

Uime direktora festivala pozdravila je Marina Škoda Raibaldi te kazala da se od planiranih 120 sudionika zbog rata očekuje njih oko 80. Posebno se zahvalila Ivanu Čačiću koji je, kako je kazala, najzaslužniji da se festival održava u Hrvatskoj, nakon dva gostovanja u Kanadi i jednog u Švicarskoj.

Zamjenik ravnatelja francuske nacionalne klimatološke ustanove Meteo-France Philippe Courtier ocijenio je suradnju s Državnim hidrometerološkim zavodom Hrvatske dobrim te izjavio da meoteorologija općenito uživa popularnost zahvaljujući dobrim prognozama.

Festival svjesno pokušava "omekšati" znanstvene pristupe što aktraktivnijim prezentacijama, rekao je Čačić. Tako, dio festivala su susreti i natjecanja zvijezda prognoza najpopularnijih tv postaja poput Weather Channel, Sky News, TF1 i Rai Uno i drugih.

Pokrovitelj festivala je Predsjednik Republike, a glavni partner Svjetska meteorološka organizacija, organizacija EUMETSAT, europsko i hrvatsko meteorološko društvo te Hrvatska televizija. Također, ministarstva znanosti i tehnologije, okoliša i prostornog uređenja, poljoprivrede, te prosvjete i športa, Hrvatska turistička zajednica, Turistički ured Grada Zagreba, Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Festval je osnovan 1991. u Francuskoj. Odobrila ga je Svjetska meteorološka organizacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara