Nastavak summita EU-a, očekuje se dogovor o RH

EUROPSKO VIJEĆE, koje okuplja šefove država ili vlada zemalja članica EU-a, trebalo bi u petak u Bruxellesu donijeti odluku o datumu početka pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Nizozemsko predsjedništvo EU-a predložilo je u nacrtu zaključaka da se pregovori s Hrvatskom otvore u travnju 2005. pod uvjetom da do tada puna suradnja s Haškim sudom bude potvrđena. Riječ je o prijedlogu koji je usuglašen početkom tjedna na Vijeću ministara. Jedina izmjena je u tome što je popunjen prazan prostor za datum, ali je naveden samo mjesec travanj bez točnog dana. Nacrt se još može promijeniti na radnoj sjednici Europskog vijeća.

Europski čelnici očekuju također odgovor Turske na ponudu da se s Ankarom otvore pregovori 3. listopada sljedeće godine, o čemu su se dogovorili u četvrtak navečer tijekom radne večere. Oni su se usuglasili da je cilj pregovora s Ankarom punopravno članstvo, ali da je to otvoren proces čiji se ishod ne može unaprijed zajamčiti.

U slučaju neuspjeha pregovora, Turska bi trebala biti snažno "usidrena" u europske strukture, izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća, nizozemski premijer Jan-Peter Balkenende.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europsko vijeće trebalo bi također potvrditi da se pristupni sporazum s Rumunjskom i Bugarskom potpiše u travnju sljedeće godine. Tu odluku trebao bi još potvrditi i Europski parlament.

Drugi dan summita počinje tradicionalnim susretom s predsjednikom Europskog parlamenta Josepom Borrellom. Nakon toga europskim čelnicima će se pridružiti glavni tajnik UN-a Kofi Annan. Slijedi radna sjednica Europskog vijeća na kojoj će se razgovarati o datumu za Hrvatsku i na kojoj se službeno prihvaćaju zaključci.

Summit završava poslijepodne susretom predsjedništva EU-a s predstavnicima zemalja kandidata. Hrvatsku će predstavljati premijer Ivo Sanader.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara