Nastavlja se štrajk na tržnicama zbog fiskalizacije: Za ponedjeljak najavili masovne prosvjede u Zagrebu!

Nastavlja se štrajk na tržnicama zbog fiskalizacije: Za ponedjeljak najavili masovne prosvjede u Zagrebu!

Foto: Tomislav Kristo, Biljana Gaurina, Željko Hajdinjak, Nikša Stipaničev/Cropix

PREKUPCI na tržnicama diljem zemlje i danas su u štrajku. Odbijaju fiskalne blagajne i već treći dan za redom umjesto voća, povrća, ribe ili tekstila, štandove pune prosvjednim letcima i transparentima. Tržnice diljem zemlje i danas su napola prazne.

Prosvjednici sa zagrebačkog Dolca na razgovoru su u Poreznoj upravi. Ne bježe od poreza, ali fiskalne blagajne ne žele, kažu, usprkos najavama ministra financija Slavka Linića da se fiskalizacija mora provesti, te da imaju rok prilagodbe od mjesec dana. Ne udovolje li u Ministarstvu financija i Poreznoj njihovim zahtjevima, prekupci iz cijele zemlje za ponedjeljak najavljuju masovne prosvjede u centru Zagreba.

Skup na zagrebačkom Dolcu, gdje se okupilo oko 300 prosvjednika, počeo je u 9 sati. Ponovili su iste one svoje zahtjeve, odnosno prosvjednu poruku: "Ne damo naše tržnice".

Niko Pervan, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica najavio je da će se, u slučaju da se ne uspije u prosvjedima protiv fiskalnih blagajni na tržnicama diljem Hrvatske, krenuti na Markov trg u ponedjeljak s velikim skupom gdje će se okupiti apsolutno svi oni koji će moći do Zagreba.

Prosvjednici su trenutno ispred zgrade Porezne uprave u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, a čelnici tržnica imaju gore sastanak s predstavnicima Porezne uprave.

Linić obećao kako inspekciju neće slati još barem mjesec dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučerašnja poruka ministra financija Slavka Linića koji je primio prosvjednike s Dolca i ponovio da popuštanja nema, a fiskalne blagajne idu - prodavače nije ostavila ravnodušnima. U gradovima diljem zemlje i danas su u štrajku i poručuju: blagajne ne želimo, a od poreza ne bježimo.

"Mi se ne borimo protiv toga da ne plaćamo poreze, naprotiv, želimo participirati u svojoj državi porezima i doprinijeti njezinom boljitku. To mora biti uređeno na primjeren način, i to modelom onako kako to rad na otvorenom zahtijeva", rekao je predstavnik zagrebačkih štrajkaša, Neven Peša.

Kiša, snijeg i nepovoljni uvjeti - najjači su argumenti prodavača. Osim toga, na tržnicama uglavnom rade stariji ljudi, informatički nepismeni, a i cijene se određuju cjenkanjem. Jagode su ujutro 20, popodne 12, a u večer samo šest kuna, kažu prodavači.

Ministar Linić inzistira da gradovi osiguraju sve uvjete kako bi prodavači mogli provoditi fiskalizaciju, a obećao je i kako inspekciju neće slati još barem mjesec dana dok se ne ostvare traženi uvjeti i ne prodaju zalihe. Dobre su to vijesti bar za one prodavače koji će i danas raditi mimo zakona i bez fiskalnih blagajni jer kažu - od nečeg trebaju i živjeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara