Nastavlja se suđenje Weinsteinu, porota počela vijećati

Nastavlja se suđenje Weinsteinu, porota počela vijećati
Foto: EPA

POROTA kaznenog suda na Manhattanu počela je danas vijećati nakon tri i pol tjedna rasprava na suđenju holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu po optužbama za silovanje.

Osramoćenom 67-godišnjem filmskom mogulu prijeti doživotna zatvorska kazna ako ga njujorška porota koju čini sedam muškaraca i pet žena osudi za predatorski seksualni napad, silovanje i kriminalni seksualni čin.

"Morate odlučiti o konačnom pitanju - je li tužiteljstvo dokazalo krivnju (optuženog) izvan svake razumne sumnje", rekao je porotnicima sudac James Burke, koji je predsjedao sudskim raspravama.

"Morate pri vijećanju primijeniti isti onaj zdrav razum kojim se vodite u svakodnevnom životu", rekao je.

Porota se povukla na vijećanje oko 11:30 po mjesnom vremenu.

Optužilo ga je više od 80 žena

Više od 80 žena optužilo je Weinsteina za seksualno zlostavljanje od početka pokreta #MeToo u listopadu 2017.

Porotnici razmatraju samo dvije optužbe koje su podnijele bivša glumica Jessica Mann i bivša asistentica produkcije Mimi Haleyi.

Mann (34) je optužila Weinsteina za silovanje u ožujku 2013., a Haleyi da ju je natjerao na oralni seks u srpnju 2006.

Svjedočile su još četiri žene

Suđenje, koje je počelo 22. siječnja, pokrenulo je složena pitanja oko pristanka na seksualni odnos i zloporabe moći. U unakrsnom ispitivanju i Mann i Haleyi priznale su barem jedan sporazumni seksualni susret s Weinsteinom nakon navodnih napada.

Weinsteinovi odvjetnici su na sudu iznijeli desetke e-mailova i tekstualnih poruka po kojima su i Mann i Haleyi nastavile imati prijateljski odnos s Weinsteinom godinama nakon navodnih napada. Njegov tim tvrdi da su se odnosi dogodili uz pristanak te da su one koristile seks za napredovanje u karijeri.

Porota je čula svjedočenja još četiriju žena. Glumica Annabella Sciorra rekla je da je Weinstein u zimu 1993. ili 1994. ušao u njezin stan i silovao je.

Optužba je zastarjela pa se ne može tretirati kao odvojen zločin, ali mogla bi djelovati kao otežavajući faktor koji bi išao u prilog najozbiljnijoj optužbi u slučaju, predatorskom seksualnom napadu, zbog kojeg se može dobiti doživotna kazna zatvora.

Tužitelji su pozvali ostale tri žene kako bi njihova svjedočenja osnažila dokaze o Weinsteinovoj namjeri, ali nisu ga optužili za zločine povezane s njihovim svjedočenjima.

Weinsteinova odvjetnica: Oslobodite ga

U završnim argumentima u četvrtak odvjetnica Donna Rotunno pozvala je porotnike da postanu "nepopularni" i oslobode Weinsteina. Rekla je da tužitelji nisu iznijeli nikakve forenzičke dokaze i da nemaju svjedoke.

Porota mora donijeti jednoglasnu odluku za svaku točku optužnice. Ako to ne uspiju učiniti, sudac može poništiti suđenje.

Weinstein se suočava s odvojenim istragama o seksualnim zločinima u Los Angelesu i također je predmet nekoliko građanskih tužbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara