Nastavlja se suđenje za kornatsku tragediju

Nastavlja se suđenje za kornatsku tragediju

Foto: Vladimir Ivanov/Cropix

DANAS je nastavljeno suđenje za kornatsku tragediju na Županijskom sudu u Zadru.

Podsjećamo, sudi se bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici. Iskaz su dala dvojica svjedoka - tadašnji kapetan kanadera Boris Iskra te zapovjednik protupožarnih namjenski organiziranih snaga HRZ-a Miroslav Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovač je u svojem svjedočenju pojasnio strukturu zapovijedanja zračnim snagama. "Ovo preusmjeravanje kanadera što se spominje da je išlo sa  Kornata na Vodice, to je opet bilo po zapovjedi nadređenog zapovjedništva i onda smo mi spustili. Znači sustav komunikacije ide isto kao i zapovjedanje, preko operativnog vatrogasnog zapovjedništva", izjavio je, prenosi HRT.

"Na dan kornatske tragedije dva kanadera bila su na remontu, jedan je gasio požar u Grčkoj, a tri helikoptera bila su angažirana na Hvaru, gdje je toga dana također gorjelo", posvjedočio je Kovač, također je dodavši da je Slavica zatražio pomoć zračnih snaga - dvaju helikoptera, jednoga za prijevoz vatrogasaca na Kornat i jednoga za gašenje.

"Izvidili smo požarište na Kornatu, njegova vatrena linija bila je duža od dva kilometra. Nisam vidio ljude, ali sam vidio da kuće nisu ugrožene. Oko 13,30 vidio sam i helikopter koji se vraćao s Kornata", rekao je Iskra, koji je kobnoga dana preletio iznad otoka Kornata vraćajući se s intervencije na otoku Hvaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara