Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu, policija bacila suzavac

Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu, policija bacila suzavac
Ilustracija: EPA

HONGKONŠKA policija ispalila je suzavac kako bi pokušala rastjerati protuvladine prosvjednike koji su bacali kamenje i blokirali ključnu prometnicu pored ogromnog prodemokratskog skupa organiziranog u parku, nedaleko od lokalnog sjedišta Kineske narodne oslobodilačke vojske.

Prosvjednici, od kojih su mnogi bili odjeveni u crno i nosili maske, usmjeravali su lasere na helikoptere koji su letjeli nad njima kako bi ih ometali, a prosvjede je ponovno obilježilo nasilje.

Policija koristi vodene topove

Policija je dopremila vodene topove, a prosvjednici su izvikivali prostote i slogane.

Tisuće ljudi, mladih i starih, mirno su se okupile u parku kako bi obilježile petu godišnjicu prodemokratskog "pokreta kišobrana". Bend je svirao Beatlese kada je izbilo nasilje.

Park se nalazi ispred ureda središnje vlade.

"Ovo je poseban dan za hongkonške prosvjednike. Držat ćemo se zajedno kako bismo se borili za slobodu", rekao je Sam (33), odjeven u crno i s maskom na glavi. "Mnogi ljudi misle da će Hong Kong umrijeti nakon pet godina, ali mnogi se i dalje bore za njega."

Najavljen niz prosvjeda za utorak

Niz prosvjeda za i protiv komunističkih vlasti u Pekingu planiran je u Hong Kongu uoči 70. godišnjice proglašenja Narodne Republike Kine u utorak. 

Protuvladini prosvjednici do sada su napadali parlament, glavni ured za vezu s Pekingom, zauzeli su zračnu luku, bacali molotovljeve koktele na policiju, vandalizirali postaje metroa i izazivali požare na ulicama.

Policija je odgovorila suzavcem, vodenim topovima, gumenim mecima, a povremeno i pravim streljivom ispaljenim u zrak.

Neki od ulaza u metro zatvoreni su u subotu kako bi se spriječili novi napadi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara