Veliki prosvjedi u Hong Kongu protiv novog zakona, uhićeno više od 180 ljudi

Veliki prosvjedi u Hong Kongu protiv novog zakona, uhićeno više od 180 ljudi
Foto: EPA

ŠEFOVI policije i sigurnosti u Hong Kongu upozorili su da "terorizam" jača u gradu te danas podržali plan Pekinga o uvođenju zakona o nacionalnoj sigurnosti nakon što su tisuće prosvjedovale protiv te najave. 

"Terorizam jača u gradu i bjesne aktivnosti koje štete nacionalnoj sigurnosti"

Zakon o nacionalnoj sigurnosti koji bi mogao dovesti kineske obavještajne agencije u Hong Kong i koji je namijenjen borbi protiv odcjepljenja i terorističkih aktivnosti uznemirio je poslovnu i diplomatsku zajednicu.

"Terorizam jača u gradu i bjesne aktivnosti koje štete nacionalnoj sigurnosti, poput neovisnosti Hong Konga", priopćio je dužnosnik za sigurnost John Lee. 

"U samo nekoliko mjeseci Hong Kong je iz jednog od najsigurnijih gradova u svijetu postao grad zavijen sjenom nasilja", rekao je Lee i dodao da je zakon o nacionalnoj sigurnosti potreban za prosperitet i stabilnost grada. 

U nedjelju uhićeno više od 180 ljudi

Policija je objavila da je u nedjelju uhitila više od 180 ljudi. Bacala je suzavac i vodenim topovima rastjerala protuvladine prosvjednike. Nemiri su se vratili u grad pod kineskom upravom nakon relativno mirnih mjeseci. 

Šef policije Chris Tang rekao je da je bilo 14 slučajeva koji su uključivali eksploziv "često korišten u terorističkim napadima u inozemstvu" i pet zapljena vatrenog oružja od početka prosvjeda u lipnju prošle godine. 

Prijedlog zakona "pomoći će u borbi protiv pokreta za neovisnost Hong Konga i vratiti društveni poredak. Policija ga u potpunosti podržava", rekao je Tang. 

Hong Kong je 1997. godine vraćen pod kinesku upravu

Taj dokument izazvao je strahove za sudbinu formule "jedna zemlja, dva sustava" koji vlada u Hong Kongu otkad je ta britanska kolonija 1997. godine vraćena pod kinesku upravu. Taj aranžman jamči Hong Kongu široke slobode kojih nema u kontinentalnoj Kini, uključujući slobodu tiska i neovisno sudstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara