Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu

Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu
Foto: EPA

PREKO tisuću hongkonških školskih nastavnika prkosilo je grmljavini i kiši i time započelo prosvjede protiv vlade ovoga vikenda za koje neki aktivisti strahuju da će uzrokovati oštriju reakciju policije, a prosvjedi će pokazati imaju li demonstracije još uvijek široku podršku građana nakon eskalacije nasilja proteklih nekoliko dana. 

Prosvjednici kažu da se bore protiv urušavanja dogovora o "jednoj zemlji i dva sustava" kojim je Hong Kong dobio određenu autonomiju nakon što ga je Velika Britanija predala Kini 1997.

U mmeđuvremenu, kineska vojska okuplja jedinice u blizini granice s Hong Kongom:

Kako će reagirati policija?

Proteklih nekoliko tjedana prosvjednici su pojačano usmjerili svoje frustracije prema policiji, koja je uzvratila većom odlučnošću da očisti prosvjednike s ulica.

Yu, srednjoškolska profesorica glazbenog u četrdesetima, rekla je da je odlučna iskazati podršku studentima koji prosvjeduju, iako se ne slaže sa svim njihovim potezima. 

"Cijenim njihovu hrabrost i brigu za Hong Kong. Oni su svakako hrabriji od naše vlade", rekla je Yu.

Mirni prosvjed učitelja odobrila je policija.

Očekuje se prosvjed kroz turističku četvrt

Nakon što su se okupili u Središnjoj poslovnoj četvrti, došli su do rezidencije premijerke Hong Konga Carrie Lam i uzvikivali: "Hongkonška policija poznaje zakon, a krši ga."

Očekuje se da će protuvladini prosvjednici marširati kroz četvrt Kowloon, koja je popularna destinacija za trgovce i turiste iz Kine.

Prodemokratska Fronta za građanska i ljudska prava koja je organizirala mirne milijunske prosvjede u lipnju, zakazala je novi prosvjed za nedjelju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara