Nastavljen rad tripartitne radne skupine o izmjenama ZOR-a

U VLADINOM Uredu za socijalno partnerstvo danas je nastavljen rad tripartitne radne skupine za usuglašavanje otvorenih pitanja oko izmjena Zakona o radu (ZOR).

Radna skupina usuglasila se oko pitanja radne knjižice jer je Vlada odustala od prijedloga o ukidanju radne knjižice.

Na današnjem sastanku otvoren je razgovor o pitanju uvjeta zapošljavanja i prava radnika zaposlenih putem agencija za privremeno zapošljavanje te rada kod kuće.

Predsjednik nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je Hini kako sindikalna strana predlaže da radnici koji imaju ugovore s agencijom za zapošljavanje primaju nekakvu naknadu dok čekaju na posao.

Što se tiče rada kod kuće, sindikalci traže da takvi radnici ne budu u nepovoljnijem položaju od radnika koji rade kod poslodavaca.

Također je razmatran način određivanja najniže plaće, a sindikati predlažu vezivanje najniže plaće uz najnižu osnovicu za obračun doprinosa za mirovinsko osiguranje, koja iznosi 1.858 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada i poslodavci smatraju da bi najniža plaća mogla biti niža od najniže osnovice za doprinose u granama poput tekstilne industrije, gdje su plaće znatno niže od prosjeka.

Ta će pitanja biti razmotrena na slijedećem sastanku tripartitne radne skupine koji će se održati u četvrtak, 13. ožujka.

Također je dogovoreno da će se o naknadi za nezaposlene i predstavniku radnika u Nadzornim odborima raspravljati u ponedjeljak, 17. ožujka, uz prisustvo predstavnika Ministarstva financija i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Sindikati traže povećanje naknade za nezaposlenost (sada iznosi između 500 i 900 kuna) i produljenje njezina trajanja (sada najdulje godinu dana), a o tome žele pregovarati nakon što dobiju odgovarajuće podatke i procjene od mjerodavnih ustanova.

Sindikalci također traže radničke predstavnike u Nadzornim odborima svih tvrtki u vlasništvu države i lokalne uprave i samouprave, te u poduzećima s više od 100 zaposlenih u privatnom vlasništvu.

Tome se protivi Hrvatska udruga poslodavaca tvrdeći da će se time poslodavcima povećati troškovi poslovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara