Nastavljeno suđenje bivšem načelniku osječko-baranjske PU

ZAVRŠNIM riječima optužbe i obrane na osječkom Općinskom sudu danas je nastavljeno ponovljeno suđenje bivšem načelniku osječkobaranjske Policijske uprave Dubravku Jezerčiću, optuženom za kazneno djelo iznude, i umirovljenom policajcu Tomislavu Mikuliću, koji je optužen i za kazneno djelo uspostave ropstva nad oštećenikom Brankom Markanom.

Suđenje je ponovljeno jer je Županijski sud, zbog proceduralnih propusta, ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskog suda iz studenog 2000. godine, kojom je Jezerčić osuđen na godinu dana zatvora, a prvooptuženi Mikulić na dvije godine i deset mjeseci.

Oni su optuženi da su u rujnu 1996. godine, po prethodnom dogovoru, prijetnjama prisilili Branka Markana da Jezerčiću proda svoju kuću i zemljište u središtu Osijeka, na kojemu je poslije izgrađen restoran "Grand". Teretilo ih se da su iste godine prevarili i Ivana Dopsaja, vlasnika zemljišta u Dubrovačkoj ulici u Osijeku, na kojemu je poslije izgrađeno parkiralište za spomenuti restoran, ali su oslobođeni ove optužbe jer je Dopsaj na glavnoj raspravi izjavio da se ne osjeća prevarenim, a isto je izjavio i u ponovljenom postupku.

Mikulića se tereti da je Markana prislio da s njegovom suprugom (Mikulićevom) zaključi ugovor o doživotnom uzdržavanju, a zatim mu određivao mjesta boravka i zabranjivao mu da ih napusti bez njegova znanja te ga porisiljavao da za njega i druge osobe obavlja različite fizičke poslove bez naknade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika Željko Ivanušić na današnjoj je raspravi kazao da i u ponovljenom postupku argumenti optužbe nisu opovrgnuti te je predložio da se okrivljenike proglasi krivim i osudi po zakonu.

Odvjetnici optuženih Davor Krtić i Dražen Srb ocijenili su kako se optužnica temelji na proturječnom i nepouzdanom iskazu oštećenika Branka Markana koji je nekoliko puta mijenjan tijekom postupka, da njihovim branjenicima nisu dokazana kaznena djela te su predložili da ih se oslobodi optužbe.

Krtić je ocijenio kako je riječ o politički motiviranom postupku, pokrenutom od strane policije, kako bi se nanijela moralna šteta Jezerčiću, a da je pravi razlog postupka zahtjev od milijun kuna odštete za duševne boli, koji je Branko Markan istaknuo u građanskoj parnici pokrenutoj pred Općinskim sudom.

Sudsko vijeće odlučilo je presudu javno objaviti u petak, 26. rujna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara