Nastavljeno suđenje nasilnom županu, čitat će poruke njega i supruge

Nastavljeno suđenje nasilnom županu, čitat će poruke njega i supruge
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

POŽEŠKO-SLAVONSKI župan Alojz Tomašević ipak se odazvao pozivu na današnje ročište na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu. Stigao je u pratnji svog odvjetnika.

Podsjetimo, Tomaševiću se sudi zbog obiteljskog nasilja, a oštećena Mara Tomašević je odmah na početku u sudski spis predala fotografiju snimljenu 17. srpnja 2016. koju je sud prihvatio kao dokaz, javlja portal SBplus.

Obrana je zatražila da se javno pročitaju SMS-ovi koje je Mara Tomašević slala županu zato što se, tvrde, radi o neposrednom dokazu i zato što je iz njih vidljivo da osoba koja šalje takve poruke ne osjeća strah.

Zatražili su i da se u cijelosti prikaže videozapis koji je oštećena priložila kao dokaz zlostavljanju i strahu. Također, zatražili su da čitanja budu otvorena za javnost.

"Nama je interes da javnost vidi i drugu stranu ove medalje o kojoj je do sada intenzivno pisano. Osnovno načelo u kaznenom postupku je neposredno iznošenje dokaza, a hoće li te poruke nečemu služiti ili ne, o tome će odlučiti sud", rekao je Tomaševićev odvjetnik Željko Damjanac.

Optužba predlaže isključenje javnosti zbog zaštite žrtve

Zastupnik optužbe oštro se usprotivio ovom prijedlogu navodeći da SMS-ovi i video nisu dokaz počinjenja djela za koje se Tomaševiću sudi, a Mara Tomašević bila bi izvrgnuta mogućoj osudi. 

Sudac Općinskog suda u Slavonskom Brodu Slaven Vidmar odgodio je suđenje Alojzu Tomaševiću zbog toga što je obrana najavila žalbu na Rješenje o isključenju javnosti s čitanja SMS-ova koje je Mara Tomašević uputila okrivljenom, a što je i sama početkom suđenja priznala. Novo ročište sudac je zakazao za 21. siječnja 2020. godine.

Suđenje županu Alojzu Tomaševiću počelo je 22. listopada prošle godine, godinu dana nakon što ga je njegova supruga Mara Tomašević optužila za obiteljsko nasilje. Tužiteljstvo za župana traži uvjetnu zatvorsku kaznu od 10 mjeseci na rok kušnje od dvije godine. Župan se na prvom ročištu izjasnio da nije kriv.

S obzirom na to da je Tomašević do sada već nekoliko puta opravdao svoj izostanak sa suđenja, a posljednji put, 11. rujna, učinio je to zbog službenog puta u Poljsku. Sudac Slaven Vidmar tada je najavio mogućnost da Tomaševića u sudnicu dovede i policija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara