Nastavljeno suđenje u slučaju "Paulin dvor"

Saslušanjem svjedoka na osječkom Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje Nikoli Ivankoviću i Enesu Viteškiću, optuženima za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom u mjestu Paulin Dvor, 11. prosinca 1991. godine.

Optužnica ih tereti da su kao pripadnici 130. brigade Hrvatske vojske, po prethodnom dogovoru, skupa s više za sada nepoznatih osoba, u tom mjestu iz osvete ubili 19 mještana srpske nacionalnosti.

Na današnjoj je glavnoj raspravi kao svjedok saslušan nekadašnji zapovjednik osječke Operativne zone Karl Gorinšek koji je kazao kako je o tom događaju obaviješten iste večeri te da je na sastanku s odgovornim vojnim dužnosnicima odlučeno da se provede istraga, koju će voditi djelatnici SIS-a i Vojne policije.

Kazao je kako je donesena odluka da se ubijeni civili pokopaju na mjesnom groblju, a da je naknadno, iz novinskih napisa, doznao da su pokopani u obližnjem vojnom skladištu "Lug".

Gorinšek je rekao kako nije imao namjeru prikriti to kažnjivo djelo te da je slučaj ubojstava civila u Paulin Dvoru bio jedan od razloga smjenjivanja tadašnjeg zapovjednika 130. brigade HV-a Nikole Huđina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da je napravio sve što je tada bilo u njegovoj nadležnosti te da Vojna policija i SIS nisu bili izravno podređeni osječkoj Operativnoj zoni, da su oni bili pod zapovjedništvom Ministarstva obrane, pa tako nije mogao izravno utjecati na njihove aktivnosti.

Kazao je kako su se u 130. brigadi, koja je u to vrijeme bila u formiranju, javljali brojni stegovni problemi, a na upit Ivankovićeva branitelja rekao je kako mobilizirani pripadnici HV-a nisu bili profesionalni vojnici te da velik dio njih nije poznavao konvencije ratnoga prava.

Suđenje se nastavlja sutra saslušavanjem novih svjedoka.

(Hina) ivuč dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara