nastavljeno uređenje karlovačkog jezera luščić- kolika je šteta nakon izvlačenja upalog bagera?

Građevinski radovi na uređenju jezera Luščić u Karlovcu nastavljeni su danas nakon što je jučer zbog spašavanja bagera, koji je utonuo u mulj, ispumpano najamnje 1200 od ukupno 3100 prostornih metara vode, a to je, po mišljenju ekologa, prouzročilo nepopravljivu štetu po biljni i životinjski svijet.

Dogradonačelnik Vladimir Benko s projektantima i izvođačima radova održao je danas sastanak na kojemu je nositelj idejnog rješenja uređenja tog jezera arhitekt Tomislav Lasić demantirao stajalište ekologa da je šteta nepopravljiva jer je ispumpavanje vode mjestimično isušilo korito. Lasić je pojasnio da je ostalo između 40 i 50 centimetara vode tako da se živi svijet povukao u taj dio i preživio do kiše koja je pala noćas.

Arhitekt Lasić smatra da močvarni dio od 3300 četvornih metara površine nije stradao, a jezerce od 4300 četvornih metara čišćenjem mulja i krupnog otpada oporavit će se zbog čišćeg dotoka podzemnih voda. On je najavio da će se sljedeći tjedan održati sastanak s biolozima o tome kako najbolje pomoći obnovi života, poribljavanju i sličnom.

Zbog ispumpavanja došlo je na vidjelo da je nekoliko vlasnika kuća naselja Luščić svoje septičke jame spojilo na jezero da ih ne bi morali ispumpavati. To je za svaku osudu i ubrzo će se spriječiti, tvrdi Lasić. Za sutra je najavio sastanak nekoliko nadležnih inženjera u Odjelu komunalnih djelatnosti grada Karlovca.

Udruga za zaštitu okoliša Karlovačke županije i mreža ekoloških udruga "Zelena mreža" izvijestit će danas Ministarstvo zaštite okoliša da njihov nedavni prijedlog o stavljanju jezerca Luščić i močvarnog područja uz jezerce pod zaštitu više nema smisla jer je, po njima, uređenje i čišćenja jezerca završilo katastrofalno za velik broj bilja i životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bager Vodoprivrede upao je jučer u mulj, a zbog njegova izvlačenja pri ispumpavanju vode, tvrde ekolozi, koji su došli na mjesto nezgode, ugibale su uobičajene i rijetke vrste riba, žabe, daždevnjaci, a u mulju je nestalo i brojno močvarno bilje.

"Na jedan jedini grm iđirota, kojega nema više nigdje na svijetu, doslovce je istresena ogromna količina mulja", izjavila je predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Danica Benkek. Grm je još u petak pri izradi popisa bilja i životinja bio u dobrom stanju, a danas ga više nema, niti se ima odakle donijeti i presaditi, tvrde ekolozi.

Sinoć je pala obilna kiša pa su oborinske vode s okolnih bregova Kozjače i Strmca možda malo popravile kritično stanje, ali ekolozi postavljaju pitanje odgovornosti. Pitaju nije li istraživačkim radovima prije građevinskih zahvata trebalo spriječiti propadanje bagera, te zašto je kod grubih radova izostao nadzor biologa?(Hina) vh vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara