Nataša Srdoč: Riječi Martine Dalić se obistinjuju - "Ako se tvrtkama ide u Srbiju, neka odu!"

Foto: Adriatic Institut

NATAŠA SRDOČ, predsjednica Hrvatske 21. stoljeća komentirala je preseljenje Microsoftovog ureda iz Zagreba u Beograd te se prisjetila riječi današnje ministrice financije koja je 2007. godine kazala: "Ako im se ide u Srbiju, neka odu u Srbiju!".

Hoće li i druge strane kompanije otići iz Hrvatske?

Nataša Srdoč komentira da je primjer preseljenja Microsofta iz Zagreba u Beograd indikativan jer bi se mnoge strane kompanije i novi strani ulagači mogli preseliti te bi to mogao biti veliki gubitak za hrvatsku ekonomiju, a time i građane.

"U ovom slučaju tek se treba sagledati utjecaj na gubitak radnih mjesta, poreznih prihoda države, ekonomskog rasta i sl.", piše nam Srdoč te otkriva kako je u organizaciji Adriatic instituta za javnu politiku u svibnju 2007. godine zajedno s Rogerom Helmerom i Joelom Anandom Samyjem bila na sastanku u uredu hrvatske Vlade s Martinom Dalić koja je tada obnašala dužnost državne tajnice za ekonomsku strategiju i bila odgovorna za EU pretpristupne fondove.

Dalić je tvrdila: Nema političke korupcije

"Na naše izričito insistiranje o potrebi da se riješi politička korupcija na najvišem nivou države, Dalić je odlučno odbacila ikakvu sumnju u postojanje političke korupcije u hrvatskoj Vladi. Tada sam joj nabrojala sve poznate slučajeve korupcije, zloupotrebe položaja i pranja novca uključivši poznate slučajeve Hypo Alpe Adria i Brodosplita u koje je sam vrh HDZ-a i Vlade bio uključen. Štiteći premijera i kolege u vladi, Dalić je odlučno ustrajala: U Hrvatskoj nema političke korupcije", podsjeća se Srdoč te dodaje kako se s kolegama osvrnula na  nepovoljno ekonomsko okruženje u Hrvatskoj te su ga usporedili s regijom.

"Hrvatska ima najviše poreze, najviše doprinose iz plaća radnika i mnogobrojne birokratske prepreke koje tjeraju kompanije u druge zemlje u susjedstvu. Ukoliko se hrvatsko poslovno okruženje ne promijeni, mnoge kompanije će otići u Srbiju. Martina Dalić nije se mogla suzdržati: Ako im se ide u Srbiju - neka odu u Srbiju", opisuje Srdoč i dodaje kako se radi o neviđenoj reakciji državnog službenika.

"Događanja koja su uslijedila od 2007. godine do danas u rasvjetljavanju slučajeva političke korupcije (moram ipak spomenuti da niti jedan slučaj još nije pravomoćno riješen), i najnoviji slučaj odlaska Microsofta iz Zagreba u Beograd potvrđuju da hrvatski političari i Vladini dužnosnici nisu sposobni obnašati ulogu državnih službenika koji služe poreznim obveznicima. Izgubili smo zadnjih dvadeset godina s nesposobnim i nepoštenim političarima - želimo li izgubiti i narednih deset ili dvadeset godina", zaključuje Srdoč.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara