NATO će u Crnoj Gori uništiti 400 tona oružja naslijeđenog od JNA

NATO će u Crnoj Gori uništiti 400 tona oružja naslijeđenog od JNA

Ilustracija: 123rf.com

CRNOGORSKO ministarstvo obrane potpisalo je s NATO-vom Agencijom za podršku i nabavu (NSPA) provedbeni sporazum o uništavanju viškova streljiva i eksplozivnih sredstava u Crnoj Gori, čime su osigurani uvjeti za sigurnosno uništenje oko 400 tona viška naoružanja i ubojitih sredstava.

"Riječ je o kompleksnim minsko-eksplozivnim sredstvima, uglavnom mornaričkom i zrakoplovnom streljivu velikog kalibra, koje se nalazi u skladištima crnogorske vojske", priopćilo je ministarstvo obrane.

Crna Gora je, dodaje se, na svom teritoriju naslijedila od bivše JNA velike količine zastarjelog naoružanja i ubojitih sredstava, koje su predstavljale latentnu opasnost, kako za okoliš, tako i za živote ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dosad je od ukupnog viška koji je iznosio 10.742 tone, uništeno 8.304 tone (77 posto)“, podsjećaju iz ministarstva, dodajući da na taj način nastavljaju s dosljednim provođenjem procesa razvojačenja.

"U tom kontekstu je uspostavljena konkretna suradnja sa Savezom koja je rezultirala odlukom NATO-va odbora u kolovozu 2014. kojom je odobreno formiranje Zaklade za uništavanje viškova streljiva u Crnoj Gori. Za realizaciju programa zadužena je NSPA“, navodi se u priopćenju.

U Ministarstvu obrane ističu da se realizacijom tog projekta, uz stručnu podršku NATO-vih partnera, dodatno doprinosi očuvanju nacionalne i regionalne sigurnosti, kao i okoliša u Crnoj Gori. Sve troškove uništenja tog dijela viška naoružanja u Crnoj Gori snose Njemačka, Turska, Mađarska, Hrvatska i Velika Britanija, kao vodeća zemlja zaklade.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara