NATO ugovorio plan obrane Poljske i baltičkih država. Diplomat: Turska je popustila

NATO ugovorio plan obrane Poljske i baltičkih država. Diplomat: Turska je popustila
Foto: Epa

NATO je implementirao plan obrane Poljske i baltičkih država nakon što je Turska odbacila svoje prigovore, kazali su litavski, poljski i francuski dužnosnici, piše Reuters.

Tursko ministarstvo odbilo je komentirati navod u četvrtak. Plan za Poljsku, Litvu i Estoniju, čiji su detalji klasificirani, izrađen je na zahtjev spomenutih država nakon što je Rusija anektirala Krim 2014.

Plan je odobren u prosincu na samitu NATO-a u Londonu.

Međutim, Turska se protivila implementaciji plana dok NATO ne označi kurdsku miliciju YPG, koja kontrolira dio sjevera Sirije, kao teroriste.

"Turci su odbacili svoje prigovore", kazao je u srijedu dužnosnik francuskog ministarstva obrane.

"Ankara je popustila"

Iako je nejasno je li Turska dobila koncesije zbog pristanka, diplomat NATO-a kazao je kako je Ankara popustila nakon pritiska preostalih 29 članica krajem mjeseca.

Plan za obranu Poljske i Baltika, poznat pod nazivom Obrambeni orao (Eagle defender) ne utječe izravno na tursku strategiju u Siriji.

"Implementacija političke odluke koja je dogovorena u Londonu uspjeh je za cijeli NATO", kazao je Raimundas Karoblis novinarima.

Šef poljskog Ureda za nacionalnu sigurnost Pawel Soloch također je potvrdio da je postignut sporazum.

Turska i Sirija

Turska je pokrenula ofenzivu u sjevernoj Siriji protiv YPG-a nakon što je SAD povukao tisuću svojih vojnika u listopadu.

Druge članice NATO-a poručile su da turska ofenziva potkopava borbu protiv militanata Islamske države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara